RIBEZLOVY LINECKY KOLACIK
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
• 300 g hladkej múky
• 70 g práškového cukru
• 180 g rastlinného tuku
• 2 žĺtky
• 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry
• 30 g práškového cukru na posypanie
Na sneh:
• 4 bielky
• 100 g jemného kryštálového cukru
• 70 g práškového cukru
• 300 g ríbezlí
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Ríbezle umyjeme, osušíme a od¬stopkujeme. Preosiatu múku zmiešame s cukrom, pridáme pokrájaný studený tuk, žĺtky, postrúhanú citrónovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na hodinu odpočinúť. Rúru vyhrejeme na 180/160 °C.
2. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu, pomocou valčeka prenesieme na plech, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 12 minút.
3. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého vmiešame pripravené ríbezle. Na predpečené cesto rozotrieme bielkový sneh s ríbezľami, posypeme práškovým cukrom a vložíme späť do rúry. Teplotu znížime asi na 150/130 °C a pečieme ešte 20 minút.