RIBEZLOVY LINECKY KOLACIK

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

• 300 g hladkej múky • 70 g práškového cukru • 180 g rastlinného tuku • 2 žĺtky • 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry • 30 g práškového cukru na posypanie Na sneh: • 4 bielky • 100 g jemného kryštálového cukru • 70 g práškového cukru • 300 g ríbezlí

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Ríbezle umyjeme, osušíme a od¬stopkujeme. Preosiatu múku zmiešame s cukrom, pridáme pokrájaný studený tuk, žĺtky, postrúhanú citrónovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na hodinu odpočinúť. Rúru vyhrejeme na 180/160 °C.
2. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu, pomocou valčeka prenesieme na plech, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 12 minút.
3. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého vmiešame pripravené ríbezle. Na predpečené cesto rozotrieme bielkový sneh s ríbezľami, posypeme práškovým cukrom a vložíme späť do rúry. Teplotu znížime asi na 150/130 °C a pečieme ešte 20 minút.