ŠTAVNATE REZY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
• Na cesto:
• 5 vajec
• 140 g práškového cukru
• 1 balíček vanilínového cukru
• 140 g polohrubej múky
• 1 ČL kypriaceho prášku
• 1/2 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
Na plnku:
• 400 ml smotany na šľahanie
• 400 ml hustej kyslej smotany
• 1 mandarínkový kompót (410 g)
• 1 jahodový kompót (410 g)
• 2 PL práškového cukru
• 1 balíček vanilínového cukru
Na želé:
• 2 balíčky Zlatého klasu
• šťavu z kompótov
• 2 PL kryštálového cukru
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Vajcia rozklepneme do misky a vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom dopenista. Postupne po lyžiciach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom. Ochutíme citrónovou kôrou a zľahka premiešame. Cesto nalejeme na plech s vyšším okrajom, vyložený papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20 až 25 minút pri teplote 160 až 170 °C.
2. Pripravíme plnku: Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne ju zmiešame s kyslou smotanou a práškovým a vanilínovým cukrom. Vmiešame scedené odkvapkané kompótové ovocie – šťavu si odložíme na neskôr. Plnku rovnomerne rozotrieme na vychladnuté cesto a odložíme do chladu.
3. Medzitým si pripravíme ovocné želé: Kompótovú šťavu dolejeme vodou do objemu 800 ml, vmiešame Zlatý klas a cukor. Na miernom ohni za stáleho miešania povaríme, až vznikne hladký krém. Želé necháme trochu vychladnúť a nalejeme na plnku. Rezy dáme stuhnúť do chladničky.