Lodičky s vanilkovo-tvarohovým krémom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Lístkové cesto*** 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 5 dl mlieka, 2 dl cukru, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička kukuričného škrobu, 1 nízkotučný tvaroh (hladký, vo vaničke), 100 g obyčajného masla, rumová esencia *** zavárané mandarínky, alebo jahody, čučoriedky, černice, čo uznáte za vhodné, šľahačka, poprípade čokoláda na ozdobenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept na túto maškrtu mám z jedného časopisu, ale moja prvá skúsenosť nebola najlepšia - krém bol strašne riedky a málo sladký, tak som druhýkrát pridala viac cukru, jeden puding navyše a vynechala žĺtok.

Lístkové cesto (ja som použila jedno 400 g balenie CBA)vyvaľkáme na hrúbku min. 0,5 cm (ja som sa zabudla, musela som potom stláčať cesto k sebe), radielkom nakrájame na obdĺžničky, asi tak 6x8 cm,
cesto má byť hrubšie, jednotlivé obdĺžničky po upečení budeme krájať na polovice
preložíme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a upečieme dozlatista pri teplote cca 195-200° C, približne 10-12 min. (nepotierame vajíčkom)
takto sa nám pekne nafúkli
upečené necháme vychladnúť
obdĺžničky prekrojíme zúbkovaným nožom cez prostriedok na polovice, otvoríme si ich a oddelíme od seba
Krém: asi 3 dl mlieka dáme uvariť spolu s cukrom a vanilkovým cukrom,
vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingy a zarovnanú lyžičku maizeny (škrobu),
pridáme k vriacemu mlieku
a uvaríme na hustú kašu, povaríme aspoň dve minúty. Ja som pridala ešte pár kvapiek rumovej esencie.
Ihneď pridáme tvaroh,
rozmiešame, metličkou poriadne vymiešajte, aj zo všetkých kútov kastrólika, aby ste nemali hrudky a nechajte poriadne vychladnúť.
Zmäknuté maslo vyšľaháme,
najprv pridávame po lyžiciach krém do masla a zároveň šľaháme,
pridáme potom naraz zvyšok krému a došľaháme na hladký krém. Necháme schladiť.
Krém po stuhnutí by mal mať približne takúto konzistenciu, nesmie byť riedky, ani veľmi tuhý. Ak by bol po vychladení veľmi stuhnutý, necháte ho trošku postáť pri izbovej teplote, premiešate a môžete plniť.
a na každú polku dáme asi dve lyžičky krému, kúsok ovocia,
pridáme šľahačku, pofŕkame čokoládou a môžete si ozdobiť ešte ďalším kúskom ovocia. Stačí si ich naplniť len toľko, koľko potrebujete, aby cesto zbytočne nenavlhlo.
Bontón-nebontón, lodičku vezmeme do ruky a papáme. Alebo, ak radi naháňate lístkové cesto s dezertnou vidličkou po tanieri, kľudne ju použite. Sú vynikajúce, chuťou pripomínajú francúzsky krémeš. *Dobrú chuť*
Podľa pôvodného receptu by to malo vyzerať asi takto nejak - (síce sa cesto malo nakrájať na kosoštvorce a položiť na krém s ovocím ďalší kúsok cesta, bolo to ozdobené ešte kúskom krému a pofŕkané čokoládou, bez šľahačky), ale bolo by to zložitejšie s papaním, tak som to trošku zjednodušila.