Lahodný krémeš

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 bal. lístkového cesta...............Krém: 1l mlieka, 200g práškového cukru, 4 žltka , 5 PL hrubej múky, 1 Zlatý klas, kyslá smotana...................Pena: 4 bielka , 250g kryštálového cukru, 1 čl citronovej šťavy, alebo octu
POSTUP PŘÍPRAVY
Taký jednoduchý a rýchly akých je tu už viac druhov, ale popri tých nových sa na klasiku zabúda, takže len tak pre oprášenie starých dobrých receptov..............
 |
lístkové cesto rozdeliť na dve časti, každú zvlášť vyvaľkať , preložiť na rub plechu a upiecť, plech netreba mastiť, cesto je dosť mastné |
 |
v mlieku rozhabarkujeme, múku, zlatý klas, cukor a žltka a uvaríme hustú kašu |
 |
medzitým sa nám upečú cestá |
 |
uvarená kaša, ktorú za občasného miešania shladíme |
 |
do trochu schladenej kaše pridáme po tyžiciach kyslú smotanu |
 |
postupne vmiešame celú smotanu |
 |
pripravená kaša na natieranie |
 |
kašu kydneme na jeden plát a rovno rozotrieme |
 |
asi takto |
 |
najprv si dáme variť vodu do hrnca a začneme šľahať bielka, do ktorých pridáme štipku soli |
 |
keď sú bileka dostatočne vyšľahané, pridáme cukor a ešte chviľu šľaháme mimo pary, len kým sa nám zmeiša sukor s bielkami, stiahneme plameň pod vodou, tá nesmie vrieť a položíme misu s bielkami nad paru a šľaháme ďalej 5-10 minút |
 |
po 5 minútach si môžme urobiť skúšku, či nám ostane stáť špička z peny, ak éno máme vyšľahané, druhý spôsom ako zistiť, či jepena dostatočne tuhá, je, že je pri šľahaní ciťiť, že sa cukor začína na spodku misky prichytávať |
 |
a teraz je ten správny čas pridať citron, alebo ocot, ešte prešľaháme a dáme penu z pary dole |
 |
penu natrieme na vychladnutú pudingovú kašu, mňa tlačil čas a dala som na nie celkom studenú, tak sa mi pena začala trochu rozpúšťať, takže ju už nemám na fotke tak krásne vysokú, tej peny je inak dosť |
 |
na penu dáme ruhý plát dopredu najrájeného lístkového cesta |
 |
polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť, najlepšie v chadničke cez noc |
 |
ráno vyberieme z chladničky a degustujeme, neviem čo mám s foťákom, ale urobila som asi 40 fotiek a všetky sú nejaké rozmazané |