Lahodný krémeš



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 bal. lístkového cesta...............Krém: 1l mlieka, 200g práškového cukru, 4 žltka , 5 PL hrubej múky, 1 Zlatý klas, kyslá smotana...................Pena: 4 bielka , 250g kryštálového cukru, 1 čl citronovej šťavy, alebo octu

POSTUP PŘÍPRAVY

Taký jednoduchý a rýchly akých je tu už viac druhov, ale popri tých nových sa na klasiku zabúda, takže len tak pre oprášenie starých dobrých receptov..............

lístkové cesto rozdeliť na dve časti, každú zvlášť vyvaľkať , preložiť na rub plechu a upiecť, plech netreba mastiť, cesto je dosť mastné
v mlieku rozhabarkujeme, múku, zlatý klas, cukor a žltka a uvaríme hustú kašu
medzitým sa nám upečú cestá
uvarená kaša, ktorú za občasného miešania shladíme
do trochu schladenej kaše pridáme po tyžiciach kyslú smotanu
postupne vmiešame celú smotanu
pripravená kaša na natieranie
kašu kydneme na jeden plát a rovno rozotrieme
asi takto
najprv si dáme variť vodu do hrnca a začneme šľahať bielka, do ktorých pridáme štipku soli
keď sú bileka dostatočne vyšľahané, pridáme cukor a ešte chviľu šľaháme mimo pary, len kým sa nám zmeiša sukor s bielkami, stiahneme plameň pod vodou, tá nesmie vrieť a položíme misu s bielkami nad paru a šľaháme ďalej 5-10 minút
po 5 minútach si môžme urobiť skúšku, či nám ostane stáť špička z peny, ak éno máme vyšľahané, druhý spôsom ako zistiť, či jepena dostatočne tuhá, je, že je pri šľahaní ciťiť, že sa cukor začína na spodku misky prichytávať
a teraz je ten správny čas pridať citron, alebo ocot, ešte prešľaháme a dáme penu z pary dole
penu natrieme na vychladnutú pudingovú kašu, mňa tlačil čas a dala som na nie celkom studenú, tak sa mi pena začala trochu rozpúšťať, takže ju už nemám na fotke tak krásne vysokú, tej peny je inak dosť
na penu dáme ruhý plát dopredu najrájeného lístkového cesta
polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť, najlepšie v chadničke cez noc
ráno vyberieme z chladničky a degustujeme, neviem čo mám s foťákom, ale urobila som asi 40 fotiek a všetky sú nejaké rozmazané