Vyprážané rožteky.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g zemiakov, 400g polohrubej múky, 1 droždie, 100ml mlieka, 2 žĺtky, 1 lyžica kryštálového cukru, 1 lyžička soli, olej na vyprážanie, kakao, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pozri obrázkový postup.

Zemiaky uvaríme v šupke (alebo aj bez) domäkka a necháme ich vychladnúť. Potom ich ošúpeme a prelisujeme (alebo nastrúhame na mrkvovom strúhadle).
Preosiatu múku dáme do misy, v strede urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, posypeme ho cukrom, zalejeme teplým mliekom a kvások necháme vzísť (asi 15 minút).
Potom pridáme soľ, žĺtky, prelisované zemiaky a vypracujeme cesto (aby bolo polotuhé).
Cesto necháme približne 20 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto premiesime a sformujeme do valca s priemerom 2-3cm. Nakrájame ho na asi 8cm kúsky a vytvarujeme z nich rožky, ktoré vypražíme v horúcom oleji.
Vyprážame z obidvoch strán doružova. Necháme ich odkvapkať na servítke.
Ešte teplé rožky obalíme v pripravenej kakaovej zmesi.
Hotové rožteky servírujeme s čajom alebo mliekom. Doporučujem ešte pred ukončením vyprážania odložiť niekoľko kúskov aj pre seba :-)