Vyprážané rožteky.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500g zemiakov, 400g polohrubej múky, 1 droždie, 100ml mlieka, 2 žĺtky, 1 lyžica kryštálového cukru, 1 lyžička soli, olej na vyprážanie, kakao, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie.
POSTUP PŘÍPRAVY
Pozri obrázkový postup.
 |
Zemiaky uvaríme v šupke (alebo aj bez) domäkka a necháme ich vychladnúť. Potom ich ošúpeme a prelisujeme (alebo nastrúhame na mrkvovom strúhadle). Preosiatu múku dáme do misy, v strede urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, posypeme ho cukrom, zalejeme teplým mliekom a kvások necháme vzísť (asi 15 minút). |
 |
Potom pridáme soľ, žĺtky, prelisované zemiaky a vypracujeme cesto (aby bolo polotuhé). |
 |
Cesto necháme približne 20 minút kysnúť. |
 |
Vykysnuté cesto premiesime a sformujeme do valca s priemerom 2-3cm. Nakrájame ho na asi 8cm kúsky a vytvarujeme z nich rožky, ktoré vypražíme v horúcom oleji. |
 |
Vyprážame z obidvoch strán doružova. Necháme ich odkvapkať na servítke. |
 |
Ešte teplé rožky obalíme v pripravenej kakaovej zmesi. |
 |
Hotové rožteky servírujeme s čajom alebo mliekom. Doporučujem ešte pred ukončením vyprážania odložiť niekoľko kúskov aj pre seba :-) |