*♥*Omáčka chrenová (s údeným) alebo kôprová (s hovädzím)*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cca 6 PL oleja, 5 PL hladkej múky, 3/4 litra mlieka, 1 dl šľahačkovej smotany, ocot, cukor, soľ, chren alebo kôpor, voda na zredenie podľa potreby (alebo mlieko)
POSTUP PŘÍPRAVY
Základ pre obidve omáčky robím rovnaký, rozdiel je iba v záverečnom finiši, kde kôprovku dochutíme čím? :))) Áno, správne kôprom. A chrenovku dochutíme chrenom... buď hotovým sterilizovaným alebo postrúhaným čerstvým... takáto býva najlepšia, ale večne nemá kto chren strúhať :-)
Do rozohriateho oleja dáme múku a urobíme zápražku bledohnedej farby. Robíme ju pomaly, aby nám neprihorela. Odstavíme a necháme chvíľu schladnúť (nie je to nutné, ale takto určite nezhrčavie). Studené mlieko vlejeme do zápražky a poriadne rozmiešame. Dáme znova na sporák a omáčku často miešame. Postupne, keď začína hustnúť, miešame stále a pridáme i smotanu. Osolíme a necháme ju trocha povrieť.
Odstavíme a dochutíme. Ak chceme chrenovú omáčku, pridáme postrúhaný chren a dochutíme octom a cukrom. Už nevaríme.
Ak chceme kôprovú omáčku, po odstavení do nej pridáme nasekaný čerstvý alebo mrazený kôpor, pridáme ocot a štipku cukru. Ale to už podľa chuti.
 |
Studené mlieko vlejeme do zápražky a poriadne rozmiešame. |
 |
Dáme znova na sporák a omáčku často miešame. Postupne, keď začína hustnúť, miešame stále a pridáme i smotanu. |
 |
Osolíme a necháme ju trocha povrieť. |
 |
do chrenovej omáčky pridáme postrúhaný chren a dochutíme |
 |
už nevaríme, len dochutíme na sladkokyslo. |
 |
do kôprovky dáme posekaný čerstvý alebo zmrazený kôpor a dochutíme octom, pridáme štipku cukru, dosolíme dľa chuti |
 |
chrenová s vareným hovädzím mäskom |
 |
chrenová s údeným mäskom je fakt mňamka |