*Tom Kha Kai - kuracie v kokosovej omacke po thajsky*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
kuracie prsia * 400ml konzerva kokosoveho mlieka (alternativa: smotana na varenie) * cerstvy zazvor * citronova trava * 1 cervena cili papricka * cerstve sampinony * 5 lyzic rybacej omacky * 125 ml limetovej stavy (asi z polovicky limety) * kora z 1 limety * vnat koriandra
POSTUP PŘÍPRAVY
Ak niekedy dostanete chut na nieco specialne exoticke, vyskusajte tuto lahodnu thajsku omacku/polievku. Recept mam z prvej ruky, naucila ma ju varit moja studentka z Thajska. Toto jedlo si mozete pripravit na sposob omacky a podavat ju s ryzou alebo ako polievku. Myslim, ze vsetky exoticke suroviny su k dostaniu aj na Slovensku, kde ich zakupite vam dufam rada poradi Matka P. (mauka), milovnicka a priekopnicka thajskej kuchyne na MMB..:)
 |
1. okrem kuracieho masa a vnate koriandra vidite na obrazku vsetky suroviny, ktore budeme potrebovat..zo zazvoru som pouzila asi jednu tretinku a sampinony su giganticke, pridajte ich podla chuti ale mozete ich aj uplne vynechat...:) |
 |
2. citronovu travu osupeme, umyjeme a nakrajame na velmi drobne kusky, je dost trvda a v polievke sa velmi nerozvari..takisto postupujeme aj so zazvorom a cili paprickou (tu supat netreba :)).. |
 |
3. kokosove mlieko rozriedime s vodou na pozadovanu konzistenciu, mozete nechat aj kremovejsiu, budete mat namiesto polievky kokosovu omacku..kokosove mlieko za staleho miesania privedieme k varu.. |
 |
4. pridame najemno nakrajanu citronovu travu a zazvor..za staleho miesania chvilku povarime.. |
 |
5. limetu dokladne umyjeme a nastruhame koru..pridame ju do polievky.. |
 |
6. surove kuracie prsia nakrajame na mensie kusky a pridame do polievky.. |
 |
7. podobne postupujeme aj so sampinonmi..osupane, umyte a nakrajane ich pridame do polievky..obcas premiesame a varime na miernej teplote.. |
 |
8. dalej najemno nakrajanu cili papricku..ak nemate cerstvu, postaci aj susena.. |
 |
9. limetovu stavu..limetu mozete nahradit citronom.. |
 |
10. ku koncu varenia dochutime rybacou omackou, doda polievke slanost a zvyrazni chut ostatnych ingrediencii.. |
 |
11. chvilocku este povarime a hotovo! polievka sa v Thajsku tradicne jedava s miskou ryze, no mozete si k nej dat aj pecivo..prajem *dobru chut* |