*Tom Kha Kai - kuracie v kokosovej omacke po thajsky*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kuracie prsia * 400ml konzerva kokosoveho mlieka (alternativa: smotana na varenie) * cerstvy zazvor * citronova trava * 1 cervena cili papricka * cerstve sampinony * 5 lyzic rybacej omacky * 125 ml limetovej stavy (asi z polovicky limety) * kora z 1 limety * vnat koriandra

POSTUP PŘÍPRAVY

Ak niekedy dostanete chut na nieco specialne exoticke, vyskusajte tuto lahodnu thajsku omacku/polievku. Recept mam z prvej ruky, naucila ma ju varit moja studentka z Thajska. Toto jedlo si mozete pripravit na sposob omacky a podavat ju s ryzou alebo ako polievku. Myslim, ze vsetky exoticke suroviny su k dostaniu aj na Slovensku, kde ich zakupite vam dufam rada poradi Matka P. (mauka), milovnicka a priekopnicka thajskej kuchyne na MMB..:)

1. okrem kuracieho masa a vnate koriandra vidite na obrazku vsetky suroviny, ktore budeme potrebovat..zo zazvoru som pouzila asi jednu tretinku a sampinony su giganticke, pridajte ich podla chuti ale mozete ich aj uplne vynechat...:)
2. citronovu travu osupeme, umyjeme a nakrajame na velmi drobne kusky, je dost trvda a v polievke sa velmi nerozvari..takisto postupujeme aj so zazvorom a cili paprickou (tu supat netreba :))..
3. kokosove mlieko rozriedime s vodou na pozadovanu konzistenciu, mozete nechat aj kremovejsiu, budete mat namiesto polievky kokosovu omacku..kokosove mlieko za staleho miesania privedieme k varu..
4. pridame najemno nakrajanu citronovu travu a zazvor..za staleho miesania chvilku povarime..
5. limetu dokladne umyjeme a nastruhame koru..pridame ju do polievky..
6. surove kuracie prsia nakrajame na mensie kusky a pridame do polievky..
7. podobne postupujeme aj so sampinonmi..osupane, umyte a nakrajane ich pridame do polievky..obcas premiesame a varime na miernej teplote..
8. dalej najemno nakrajanu cili papricku..ak nemate cerstvu, postaci aj susena..
9. limetovu stavu..limetu mozete nahradit citronom..
10. ku koncu varenia dochutime rybacou omackou, doda polievke slanost a zvyrazni chut ostatnych ingrediencii..
11. chvilocku este povarime a hotovo! polievka sa v Thajsku tradicne jedava s miskou ryze, no mozete si k nej dat aj pecivo..prajem *dobru chut*