
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g polohrubej múky, 3 žĺtky, 1,5 dl oleja, 1 čL soli, 3 PL práškového cukru, 1 kocka droždia, 1/4 l mlieka, 1 vajco na potieranie, Plnka - tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor (podľa chuti), žĺtko, hrozienka, trocha citrónovej kôry
POSTUP PŘÍPRAVY
Vymiesime kysnuté cesto (najprv kvások, potom ho pridáme k preosiatej múke + zvyšné suroviny) a dáme ho kysnúť na teplé miesto (cca 50 - 60 min). Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho a hrnčekom vykrajujeme kolieska - párny počet - ktoré budeme spájať. Z cesta v medzerách vykrojíme polovičný počet malých koliesok, ktoré budú tvoriť ňufáčiky a z ďalších odrezkov cesta si poodkrajujeme trojuholníčky, ktoré budú tvoriť ušká prasiatok.
Pripravíme tvarohovú plnku zmiešaním všetkých surovín. Keby plnka bola redšia, môžeme pridať trocha pudingového prášku (vanilkového).
Na polovicu veľkých koliesok nakladieme plnku, prikryjeme druhým kolieskom a okraje pritlačíme. Hlavičku prasiatka máme teda pripravenú, uložíme na plech a môžeme do hlavičky zapichnúť očká - hrozienka. Hlavičky potrieme trochou oleja a rozšľahanou zmesou vajíčka s mliekom prilepíme nad každé očko "uši". Do ňufáčikov - menšie kolieska- najprv urobíme slamkou dve dierky (nozdry) a potom ich pricapíme na hlavičku prasiatka. Ešte raz všetky hlavičky pretrieme rozšľahaným vajcom s mliekom a necháme ich ešte 15 minút podkysnúť.
Pečieme pri 180°C asi 15 - 20 minút (podľa rúry). Po vybratí z rúry každé prasiatko potrieme studeným mliekom (pomocou maslovačky)