Slezské býgle



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tak tieto koláčiky som chcela vyskúšať upiecť už vtedy, keď som si kúpila časopis "Česká kuchyně" , ale dostala som sa k tomu až túto nedeľu. Z tejto dávky vyjde približne 10 ks koláčikov. 100 g sušených sliviek, 100 g sušených jabĺk, ja som pridala ešte aj 100 g sušených hrušiek, 300 g hladkej múky, štipka soli, 22 g droždia, troška cukru, 150 g masla, trocha mlieka, 100 g mletých lieskových orieškov (dala som vlašské), 2 lyžičky mletej škorice, 1 žĺtok, 1 vajce, 2 lyžice citrónovej šťavy, 40 g mandľových lupienkov.

POSTUP PŘÍPRAVY

Sušené ovocie nakrájame na drobné kúsky.

Múku preosejeme na doske, uprostred urobíme jamku. Do nej rozdrobíme droždie, pridáme cukor a nalejeme trocha zohriateho mlieka. Počkáme kým kvások vykysne. Potom pridáme soľ, zmäknuté maslo a všetko vypracujeme na hladké cesto. Bochník prikryjeme a necháme v teple kysnúť asi hodinu.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký plát, vysoký asi 2 mm. Nožom ho rozkrájame na obdĺžniky asi
10 x 15 cm.

Každý obdĺžnik posypeme orieškami, pokrájaným sušeným ovocím, pridáme štipku škorice a nakoniec pokvapkáme trochou citrónovej šťavy. Z vajíčka oddelíme bielok, ktorý vidličkou rozšľaháme. Každý obdĺžnik ním po obvode potrieme a potom opatrne zavinieme do ruličiek. Konce ruličiek spojíme k sebe a od koncov býgle zavinieme. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Žĺtko, ktoré nám zostalo pridáme k druhému vajíčku, vidličkou rozšľaháme a potreme ním koláčiky a posypeme mandľovými lupienkami.

Vložíme do rúry, ktorú vyhrejeme na 200°C a pečieme cca 18 - 20 minút do zlata.

Po upečení môžeme poprášiť práškovým cukrom.