Budapeštianske rezy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: 250g hery, 3 žĺtky, 500g hladkej múky, kvások z 20g droždia, troška mlieka a cukru. Na plnku: 200g mletých orechov, 200g práškového cukru, mlieko, ríbezľový džem (nedávať iný druh džemu!!!)

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je náš starý rodinný recept. Priniesla ho moja stará mama, ktorá pracovala ako slúžka v Budapešti (keby ešte žila moja stará mama, tak by mala 108 rokov a ja budem mať 38). MAĎARSKÉ ORIGINÁL rezy sú plnené marhuľovým džemom a plnka sa sype (zmes mletých orechov a cukru). A pani Anka ( ID 47 989 ) mi dala jednu super radu, po upečení otočiť celý koláč "naopak", vrch bude pekne hladký .

Cesto: Do väčšej misky dáme preosiatu múku, na kúsky nakrájanú Heru, žĺtky a vykysnutý kvások. Dobre premiešame a necháme postáť, kým urobíme plnku. V hrnci zmiešame mleté orechy, preosiaty práškový cukor a potrebné množstvo mlieka (aby vznikla kaša, ale nie príliš hustá) a uvaríme na kašu. Necháme troška vychladnúť. Cesto si rozdelíme na 3 časti: na suchý plech dáme vyvaľkaný 1.plát cesta, potrieme ríbezľovým džemom a na to dáme 1/2 orechovej plnky. Na to položíme 2.plát cesta, džem, plnku a prikryjeme 3.plátom cesta. Vrch popicháme vidličkou, inak sa robia bubliny. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 190 stupňoch cca 35-40 minút. Po vychladnutí koláč polejeme čokoládou, necháme postáť,aby dobre zmäkol a krájame na úhľadné rezy. MŇAM.