*♥*Langoše s acidkom*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
600 g hladkej múky, 1 dl mlieka, 2,5 dl acidka, 1 kocka čerstvých kvasníc, 1 čL soli, 1 čL drvenej rasce, 1 vajco, olej alebo masť na smaženie, zopár strúčikov cesnak (aspoň 12 ks, lebo vyjde presne 12 langošov), soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
xxx
 |
Pripravíme si suroviny |
 |
Acidko si necháme pri izbovej zohriať (alebo poslúži MW) a zatiaľ si pripravíme kvások z vlažného mlieka, kvasníc a trošky múky. Hrnček s kváskom prikryjeme a čakáme, kým kvasnice vzídu. |
 |
Zatiaľ do misy preosejeme múku, pridáme vajko, rascu, soľ |
 |
a vykysnutý kvások prilejeme nakoniec |
 |
Hnetacími metlami poriadne vypracujeme. Ale fakt poriadne. (skúšala som aj v DP, ale to cesto sa mi nepáčilo :( a ani langoše neboli najlepšie. Neviem fakt, že prečo, ale odvtedy som to už v DP neskúšala) |
 |
Cesto dáme vykysnúť ( na teplom mieste asi 40 min ) |
 |
Cesto vykydneme na pomúčenú dosku, posypeme zvrchu trochou múky |
 |
a sformujeme do podlhovastého tvaru, z ktorého si budeme odkrajovať |
 |
porcie cesta sformujeme do bochníčkov, ktoré necháme na doske ďalej rásť |
 |
Bochníček na doske najprv utľapkáme (alebo rozvaľkáme) do tvaru kolieska a potom ho ďalej rukami formujeme tak, že ho rovnomerne naťahujeme do všetkých strán. |
 |
vložíme ho do panvice s rozpáleným olejom (masťou). Pečieme po obidvoch stranách, cesto môžeme v strede natrhnúť vidličkou, ak by sa príliš vydúvalo |
 |
Cesnak prelisujeme do misky, prilejeme trochu oleja a trochu vody, tak aby sa dalo dobre rozotrieť po langošoch. Podľa chuti osolíme, alebo môžeme posypať strúhaným syrom, pokvackať kečupom.
U nás fičia len cesnakové :)) |