*♥*Langoše s acidkom*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g hladkej múky, 1 dl mlieka, 2,5 dl acidka, 1 kocka čerstvých kvasníc, 1 čL soli, 1 čL drvenej rasce, 1 vajco, olej alebo masť na smaženie, zopár strúčikov cesnak (aspoň 12 ks, lebo vyjde presne 12 langošov), soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

xxx

Pripravíme si suroviny
Acidko si necháme pri izbovej zohriať (alebo poslúži MW) a zatiaľ si pripravíme kvások z vlažného mlieka, kvasníc a trošky múky. Hrnček s kváskom prikryjeme a čakáme, kým kvasnice vzídu.
Zatiaľ do misy preosejeme múku, pridáme vajko, rascu, soľ
a vykysnutý kvások prilejeme nakoniec
Hnetacími metlami poriadne vypracujeme. Ale fakt poriadne. (skúšala som aj v DP, ale to cesto sa mi nepáčilo :( a ani langoše neboli najlepšie. Neviem fakt, že prečo, ale odvtedy som to už v DP neskúšala)
Cesto dáme vykysnúť ( na teplom mieste asi 40 min )
Cesto vykydneme na pomúčenú dosku, posypeme zvrchu trochou múky
a sformujeme do podlhovastého tvaru, z ktorého si budeme odkrajovať
porcie cesta sformujeme do bochníčkov, ktoré necháme na doske ďalej rásť
Bochníček na doske najprv utľapkáme (alebo rozvaľkáme) do tvaru kolieska a potom ho ďalej rukami formujeme tak, že ho rovnomerne naťahujeme do všetkých strán.
vložíme ho do panvice s rozpáleným olejom (masťou). Pečieme po obidvoch stranách, cesto môžeme v strede natrhnúť vidličkou, ak by sa príliš vydúvalo
Cesnak prelisujeme do misky, prilejeme trochu oleja a trochu vody, tak aby sa dalo dobre rozotrieť po langošoch. Podľa chuti osolíme, alebo môžeme posypať strúhaným syrom, pokvackať kečupom. U nás fičia len cesnakové :))