MOJE BRIOŠKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg polohrubej múky, 1 kocka droždia, 1PL rumu, 1 ČL soli, 4 PL cukru, 1 vrecúško obyčajného vanilkového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru so škoricou, 5 dcl mlieka, 1 dcl oleja, alebo lepšie rozpusteného masla, 1 rozšľahané vajíčko a 1 PL oleja na potretie, mak na posypanie...

POSTUP PŘÍPRAVY

Do kompótovej fľaše dáme mlieko, olej, cukor - všetok, soľ a rum. Dáme to zhruba na minútku do mikrovlnky prehriať, aby to bolo vlažné, nie horúce. Poriadne rozmiešame, aby sa nám rozpustili všetky cukre a ostatné prísady dobre premiešali. Múku si vysypeme do misky a zalejeme zohriatym mliečkom s prísadami a navrch rozdrobíme 1 kocku droždia. Poriadne vypracujeme a necháme vykysnúť cesto. Ja som si to urýchlila a kým som varila obed, klepala rezne, rozvešiavala prádlo z práčky, umývala a utierala riad tak mi cesto urobila pekárnička a nechala som ho tam aj kysnúť, až keď výrazne zväčšovalo svoj objem a nenápadne nadvihovalo kryt pekárničky buchla som ho dokysnúť ešte na 15 min. do misky pod utierku. Potom rozrežeme na dve časti a kým nám ešte jedna časť kysne pod utierkou, rozvaľkáme si tú prvú časť na rovnomerný plát z ktorého radielkom narežeme rovnomerne dlhé pásiky. Tieto som klasicky ako rolku papiera zrolovala do slimáčika a odstávajúci konček som vrchom pretiahla na opačnú stranu. Poukladala na vymastený plech, nechala vykysnúť kým som sa venovala druhej časti cesta a pripravila zemiakovú kašu k obedu...... potom som nechala podkysnúť ešte buchtičky na oboch plechoch spolu. pred pečením som ich potrela rozšľahaným vajíčkom s lyžičkou oleja a posypala nemletým makom. Piekli sa asi 30 min pri 180 st. To treba odkukať podľa farby buchtičiek.... Sú super s masielkom a džemom, alebo len tak ku kakavku alebo kávičke.... podarilo sa mi urobiť z tejto dávky 34 krásnych a veľmi chutných slimáčikových briošiek.... ak nemáte radi škoricu vynechajte škoricový vanilkový cukor... ak ich chcete na slano, nedajte 4 PL cukru, ale len 1 ČL kvôli kvásku... a posypte sezamom alebo hrubou soľou, alebo len vegetkou....