Pšenové šúlance s makom BIO

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
150 g surového pšena, 150 g kukuričnej hladkej múky, 1 vanilkový biopuding, Voda podľa potreby, soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Pšeno najprv 3x prepláchneme v horúcej vode. Dáme variť: v pomere 1:2 a to tak, že do zovretia je najsilnejší oheň, odokryté. Keď začne vrieť voda aj so pšenom, tak oheň stíšime, zakryjeme a varíme cca 15 max. 20 minúť. Nemiešame. Zakryté necháme dôjsť. Dáme vychladnúť.
Cca polovicu pšena môžeme rozmixovať (nie je nutné, ale zjemní chuť). Pridáme vanilkový puding, kukuričnú hladkú múku a vymiešame do pevného cesta. V prípade potreby pridáme trošku vody prípadne kukuričný škrob alebo kukuričnú múku. Z cesta vytvarujeme šúlance. Dáme ich variť do osolenej vriacej vody – na max. 5 min. Keď vyplávajú, ihneť ich vyberieme, aby sa nerozvarili.
Čierny mak opražíme na sucho (pre lepšiu stráviteľnosť), pomelieme. Podávame s prírodným sladom (javorový, pšeničný, ryžový sirup alebo agáve)
Šúlance sa môžu orestovať na masle s trochou sirupu alebo trstinový cukor (skaramelizujú sa). Dajú sa na tanier, posypú sa so zomletým makom a osladia sa sirupom. Namiesto cukru sa môže použiť sušené kukričné alebo ovsené mlieko.
 |
na sucho opražený modrý mak |
 |
zomletý mak plus prírodný slad |
 |
dáme variť pšeno |
 |
uvarené vychladnuté pšeno |
 |
príprava cesta |
 |
cestíčko |
 |
príprava šúlančekov |
 |
uvarené šúlančeky |
 |
osladíme |
 |
posypeme makom a dobrú chuť :-) |