Pšenové šúlance s makom BIO



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 g surového pšena, 150 g kukuričnej hladkej múky, 1 vanilkový biopuding, Voda podľa potreby, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Pšeno najprv 3x prepláchneme v horúcej vode. Dáme variť: v pomere 1:2 a to tak, že do zovretia je najsilnejší oheň, odokryté. Keď začne vrieť voda aj so pšenom, tak oheň stíšime, zakryjeme a varíme cca 15 max. 20 minúť. Nemiešame. Zakryté necháme dôjsť. Dáme vychladnúť.
Cca polovicu pšena môžeme rozmixovať (nie je nutné, ale zjemní chuť). Pridáme vanilkový puding, kukuričnú hladkú múku a vymiešame do pevného cesta. V prípade potreby pridáme trošku vody prípadne kukuričný škrob alebo kukuričnú múku. Z cesta vytvarujeme šúlance. Dáme ich variť do osolenej vriacej vody – na max. 5 min. Keď vyplávajú, ihneť ich vyberieme, aby sa nerozvarili.
Čierny mak opražíme na sucho (pre lepšiu stráviteľnosť), pomelieme. Podávame s prírodným sladom (javorový, pšeničný, ryžový sirup alebo agáve)
Šúlance sa môžu orestovať na masle s trochou sirupu alebo trstinový cukor (skaramelizujú sa). Dajú sa na tanier, posypú sa so zomletým makom a osladia sa sirupom. Namiesto cukru sa môže použiť sušené kukričné alebo ovsené mlieko.

na sucho opražený modrý mak
zomletý mak plus prírodný slad
dáme variť pšeno
uvarené vychladnuté pšeno
príprava cesta
cestíčko
príprava šúlančekov
uvarené šúlančeky
osladíme
posypeme makom a dobrú chuť :-)