Mäsovo-cesnakové guľky na ihle



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mleté bravčové mäso – asi 500 g * veľká cibuľa * 2 vajcia * soľ * MČK * pol zmesi knedličkovej zmesi v prášku * hlávka cesnaku * tvrdý syr * NA VYSMÁŽANIE: olej, strúhanka * PRÍLOHA: zemiaky s petržlenovou vňaťou * čerstvá zelenina * šalát

POSTUP PŘÍPRAVY

Obmena fašírok: vysmažené guľky z mletého mäsa s celou hlávkou cesnaku, naukladané do misy, posypané tvrdým syrom a nakoniec napichané na ihly :-)

1. Mleté mäso dochuťte soľou, mletým čiernym korením, vajcami, nakrájanou cibuľou,
2. pridajte pol knedličkovej zmesi v prášku (ak náhodou nerobievate fašírky s touto zmesou, pridajte strúhanku)
3. očierňokoreňte alebo obielokoreňte,
4. pridajte pretlačenú celú hlávku cesnaku....
5. a dobre vymiešajte. Z masy formujte gulôčky veľkosti sliviek, obaľte ich v strúhanke
6. a v horúcom oleji ich sprudka osmažte.
7. Z pol kila mletého mäsa a ostatných prísad vyšlo cez 30 gulôčok. Na dno pekáča dajte trocha oleja, poukladajte naň vysmažené guľaté fašírky,
8. posypte tvrdým syrom, a dajte zapiecť na 20 minút, pokiaľ sa syr neroztečie.
9. Gulôčky napichajte na ihly, "prešpikujte" cibuľou, zeleninou, podávajte so zemiakmi a samozrejme so šalátom, ktorý nesmie pri žiadnom obede chýbať.
10. Dokonca chutilo aj našej dcérke, ktorej síce mäso nič nehovorí, ale zrejme ju zaujal spôsob držania. Lepšie ako nôž, vidlička a sedenie pri stole.
11. Dcérke chutilo, čo som skutočne ocenila... pokiaľ som sa nedomáhala ihly :-)))