*Falafel - zdrava pochutka z Orientu*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 dl uvareneho ciceru * 1 dl najemno nasekanej petrzlenovej vnate * 2-3 lyzice hladkej muky * 1-2 struciky cesnaku * 1 lyzicka soli * 1 lyzicka mleteho kminu * 1 lyzicka vnate koriandru alebo 1 lyzicka mleteho koriandru* stipka kajenskeho korenia * 1 vajicko (mozete vynechat) * olej na vysmazenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Falafel je vegetarianska pochutka oblubena najma v krajinach Orientu. Ja som falafel ochutnala len jedenkrat, ale bola to laska na prvy hlt! Tuto zdravu pochutku si lahko pripravite doma nasledovnym sposobom:

1. asi 6 dl uvareneho ciceru rozmixujeme..ja som mala cicer z konzervy a dala som ho o trosku viac, no najchutnejsi falafel je urcite z doma uvareneho ciceru..
2. pridajte jedno vajicko a rozmixujte do hladka..tento krok mozete vynechat, v povodnom recepte sa nenachadzal...
3. cicerovu masu prelozime do misy a pridame zvysne ingrediencie..pridavat mozete od oka, moje mnozstva su samozrejme len odporucanie..koriander urcite nevynechajte, prave on dodava falafelu tu typicku chut..ja som az pri tomto kroku zistila, ze nemam pertzlenovu vnat, tak som ju nepridala a nic sa nestalo :) to zelene, co tam vidite, je susena vnat koriandru..
4. ked vsetko dobre premiesame, vznikne nam nieco takoto :)
5. teraz sa trosku pohrame a vyformujeme gulocky..odporucam radsej mensie ako vacsie, lahsie sa nam prepecu, ale ved to vy urcite viete :))
6. gulocky smazime na oleji..ak sa chcete vyhnut vysmazaniu, spravte si namiesto gulocok placicky a "upecte" ich na plechu potretom vodou, malo by to ist aj tak..
7. "falafelky" vysmazene do zlatista :)
8. tradicne sa podava v pita chlebe alebo v tortille, s cerstvou zeleninou a dresingom..dresing by mal mat jemnu chut, pretoze chut falafelu je dostatocne vyrazna..dufam si pochutite tak dobre ako my, *dobru chut*