Maková krupicová kaša



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Krupicová kaša: ½ l mlieka, štipka soli, 2 lyžice cukru, 4 lyžice krupice, 3 lyžice zomletého maku Omáčka: 20 dkg vykôstkovaných višní, 1 dl červeného vína, 1 čajová lyžička cukru, škorica, 2 klinčeky, ½ čajovej lyžičky solamylu, trošku studenej vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Mlieko dáme zovrieť spolu so soľou, cukrom. Po zovretí pomaly pridávame krupicu, a potom aj mak. Po zahustení odstavíme z ohňa. Kaša je hotová. Trvá to fakt chvíľku – zomletie maku trvá pomerne dlhšie. Podľa pôvodného receptu je potrebné kašu vliať do 3 misiek, ktoré si vystelieme potravinárkou fóliou, dáme vychladiť a tak podávame. Mne ale oveľa viac chutí ešte teplá. Takto, ale nevieme vytvoriť pekný tvar. Chuť je ale dôležitejšia ako dizajn – v tomto prípade.
Omáčku si pripravíme nasledovne. Višne spolu so šťavou (ak boli mrazené) zmiešame s vínom, cukrom a koreninami a dáme zovrieť. Zatiaľ si solamyl v troške vody rozmiešame a pridáme k višniam. Miešame dovtedy, kým sa nám omáčka nezahustí.
Krupicu podávame spolu s višňovou omáčkou.
Dobrú chuť.

recept pochádza zo stránky: http://kicsivu.hu/archives/2008/05/04/VKF_XV__Makos_tejbegriz_fuszeres-vorosboros_meggymartassal/

Keďže varím večer a fotím mobilom, fotky nie sú vždy kvalitné :(.