*♥*Jablkovo - orechová štrúdľa*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 balenie lístkového cesta, 5 veľkých jabĺk, 2 čL mleteje škorice, 5 PL kryštáľ. cukru, 1/2 balíčka podrvených piškótov, 2 hrste hrubo pomletých orechov, olej alebo maslo, trocha múky, papier na pečenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Lístkové cesto rozkrojíme na dve časti hneď po vybratí z chladničky a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme úplne natenko. Pokvapkáme ho roztopeným maslom, posypeme polovicou rozdrvených piškótov, naukladáme alebo skôr roztrúsime kôpky nastrúhaných jabĺk, z ktorých sme predtým vytlačili šťavu. Posypeme orechmi, poprášime lyžičkou škorice a ešte posypeme kryštáľovým cukrom ( množstvo podľa sladkosti jabĺk). Štrúdľu začneme rolovať zo vzdialenejšieho miesta smerom k sebe, pričom už na začiatku zahneme bočné strany cesta do vnútra, aby jablká nevypadli. Štrúdľu dorolujeme na okraj stola a necháme ju okväcnúť na plech s papierom na pečenie. (Plech nám niekto pridrží, alebo si musíme pomôcť podložením niečim...). S druhou polovicou cesta naložíme rovnako ako s prvou, na plechu obe štrúdle sformujeme a pomašlujeme olejom či maslom. Dáme piecť asi na 160° 25 minút, kým povrch získa zlatistú farbu. Štrúdle posypeme práškovým cukrom.

Pre mňa je najťažšie dať ich z dosky na plech. A potom ich treba ešte nejak sformovať, aby sa zmestili.