
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 mrkva, petržlen, kúsok zeleru,1/2 menšej kapusty, 1 cvikla, 2 zemiaky, 1 cibuľa, 500 g bravčového mäsa,300 g hovädzieho mäsa, 2 PL hladkej múky, 4 PL oleja, 5 ks bobkových listov, 2 paradajky, 1 paradajkový pretlak strednej veľkosti, 1/4 čL mčk, soľ, bujónová kocka, 1 - 1,5 PL kryštálového cukru, 2 PL octu kyslá smotana (až pri servírovaní do taniera)
POSTUP PŘÍPRAVY
Očistíme cviklu a prepolíme ju. Jednu polovicu cvikly pokrájame na klátiky a dáme ju variť do tlakového hrnca spolu s pokrájaným mäsom a 1 čL soli a bobkovým listom. Kým sa to varí, očistíme mrkvu a ostatnú zeleniu, zemiaky a postrúhame kapustu. Druhú polovicu cvikly pokrájame na jemné pásiky a dáme ju variť osobitne. Keď je mäso uvarené, hrniec otvoríme a pridáme kapustu, zemiaky, pokrájanú mrkvu, bujón a varíme asi 8 minút, aby zmäkla i zelenina. Hrniec znova otvoríme a necháme na platni pomaly vrieť. Dáme doň pokrájané rajčiny. Pripravíme zápražku z oleja, cibule a múky, zalejeme ju vodou a vlejeme do vriaceho boršču. Potom pridáme paradajkový pretlak, mčk, povaríme. Nakoniec vlejeme osobitne uvarenú cviklu i so šťavou a dochutíme trochou cukru, soľou (trocha treba) a octom.
Na tanieri boršč doplníme kyslou smotanou.