
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
lístkové cesto -* 300 g práškového cukru * 1dc vody * cca 500 g medu * cca 400-500 g nasekaných/nastrúhaných orieškov (vlaškých alebo mix alebo iné) * škorica* 125g masla
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvedené prísady sú podľa odporúčaného receptu, ale ja robievam receptíky podľa "OKA" :-) vôní a nálady. Takže moje merania nebudú úplne presné. Rada experimentujem a vymýšľam, mením :-) Ani jedna baklava nebude rovnaká - chuťovo.
Tak ideme na to :-).
Pripravime si zmes z orieškov a škorice (bez cukru). roztopíme si maslo - na panvicke, ci v hrnceku ho zohrejeme
Listkove cesto si rozdelíme na cca 3 časti tak, aby sa z každej časti dali spraviť 4 plátky. Plátky vyvaľkáme čo najtenšie, do približne rovnakých tvarov - ak nebudu rovnaké, nevadí, v plechu s to vyreže. Plech - taky akurát :-) na spodku natrieme roztopeným maslom.Dáme prvý plát lístkového cesta, na to vrstvu orieškov so škoricou. Na to ďalší plát + potrieme maslom a posypeme orieškami. Potom opäť plátok lístkového cesta + maslo + oriešky a opakujeme do cca 8 vrstiev. Môže byť viac alebo menej - podľa uváženia, chuti, plechu... Posledné vrstvy (obvykle 4) sa naukladajú na seba - medzitým sa potrú len maslom. Už bez orieškov.
Narežeme si koláčik - ako na obrázku a dáme piecť.
Ďalej odu + cukor + medík uvaríme - len na bod varu, potom odstavime a nechame chladnúť.
Po cca 30-40 minútkach je baklava pripravená na poliatie zmesou s cukrom a medíkom. Necháme vychladnúť a papkáme.
Ja som dávala menej cukru a bolo to tiež dobré. A napr. som zmenila postup pri podávaní lístkového cesta a to tak, že na spodok som dala 4 vrstvy lístkového cesta s maslom a potom lískové cesto+maslo+oriešky až do konca :-)
![]() |
takto to režeme :-) |
![]() |
narezané, už pripravené do trúby |
![]() |
upečená moja prvá baklava |