Roláda s ovocím trochu inak

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Piškótové cesto: 4 vajcia, 4 PL polohrubej múky, 4 PL kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva. Piškótové cesto tmavé: tak isto + 2 PL kakaa. Plnka: 1/2 litra mlieka, 3 PL cukru, 4 PL polohrubej múky, 1 maslo, 3 PL práškového cukru. Okrem toho ovocie: jahody, broskyne, banány. Čokoládová poleva.
POSTUP PŘÍPRAVY
Fotopostup:
 |
Do hrnca si rozklepneme vajcia, ale žĺtky odložíme do pohárika. Ideme robiť sneh. |
 |
Vymiešame šľahačom tuhý sneh, potom pridáme cukor a znova premiešame. |
 |
Vylejeme žĺtky, premiešame. To som zabudla odfotiť, nevadí. Pridáme múku s práškom do pečiva a dôkladne premiešame. Ale opatrne, aby nám to nespadlo.. musí to byť nadýchané :-) |
 |
Plech vymastíme cerou a vysypeme múkou. |
 |
Cesto rozotrieme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Upečie sa rýchlo, stačí mu nejakých 10 minút. |
 |
Pracujeme s teplým cestom. Rozkrojíme ho po dĺžke na dva rovnaké diely. |
 |
Tak isto si upečieme aj tmavé cesto - do múky pridáme kakao a premiešame. Tmavé cesto si prekrojíme po šírke na 4 rovnaké diely. |
 |
Poprekrajované cestá si takto odložíme do čistej utierky odpočívať, kým si pripravíme krém. |
 |
V mlieku si rozmiešame múku s cukrom, dôkladne rozhabarkujeme a uvaríme. Stále miešame. |
 |
Keď kaša hustne, miešame ako o dušu, aby sa neurobili hrudky. Mala by sa podariť takáto hladká, hustá, sladká kaša. |
 |
V inej mise si vyšľaháme maslo s práškovým cukrom. Mliečna kaša je už vychladnutá, ideme si spojiť krém. |
 |
Po lyžiciach pridávame mliečnu kašu k maslu. Zakaždým poriadne šľaháme. |
 |
Tak tu je hotový krém. Nemal by sa zraziť, ak je maslo aj kaša rovnakej teploty. |
 |
Pripravíme si dve formy na srnčí chrbát. |
 |
Ničím ich nemastíme, do suchej formy položíme biele cesto a v rohoch trochu popritláčame. Ono je to tam také pokrčené, ale to sa plnkou uloží a keď stuhne, bude to ok :-) |
 |
Na cesto dáme po troške plnky, na to poukladáme v dvoch radoch vedľa seba rôzne ovocie. Tu sú jahody a broskyne, ale zvyknem dávať aj kiwi.. kto má čo rád :-) |
 |
Ovocie zatrieme plnkou a pekne uhladíme. |
 |
Na plnku položíme hnedé cesto, nebojte sa to dobre popritláčať. |
 |
Na hnedé cesto zase natrieme trošku plnky ... |
 |
.. poukladáme plátky banánov ... |
 |
.. posledná vrstva plnky .. musíte si to dobre rozdeliť, ale malo by to množstvo krásne vyjsť. |
 |
A nakoniec priložíme hnedé cesto, dobre popritláčame. |
 |
Priklopíme tácku alebo tanier, alebo niečo, na čom bude roláda potom stáť, prevrátime, a dáme do chladničky tuhnúť. Formu na srnčí chrbát neodoberajte, nechajte to chladiť spolu s tým. |
 |
Po niekoľkých hodinách formu odoberieme, roládku potrieme zvyškom krému alebo lekvárom. Ja som jednu potrela čokoládovým krémom, ktorý mi zostal z iného koláča. Na druhú nevyšlo, tú som potrela len čokoládou. |
 |
Na záver polejeme čokoládovou polevou. |
 |
.. krásavica v plnej paráde.. už sa na teba tešíme.. mňamiiii |
 |
A takto vyzerá na reze. Ako ste videli, vyjdu dve krásne rolády, takže je toho potom celkom dosť, keď sa to pokrája na plátky. |