Kurča ako Kohút na víne



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kura * 20 dkg slaninky * 1 cibuľa * olej omáčka: 1 citrón * 2 dcl bieleho vína * 3 - 4 strúčiky cesnaku * 1 bujón * bobkový list * čierne korenie celé * nové korenie celé * šoľ * 1 konzerva šampiňónov * čučoriedkový kompót, koňak

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento receptík asi pred 7 rokmi varil kuchár v televízii. Odvtedy ho varieme na výnimočné udalosti. Je to výborné a preto nedá mi sa s Vami nepodeliť ;o Foto je trošku nevydarené, ale nabudúce urobím lepšie ...

Postup je veľmi jednoduchý. Slaninku pokrájame na kocky, cibuľu na mesiačiky, cesnak na plátky. Rozporcujeme kurča. Opražíme na rozpálenom oleji, vyberieme a pridáme slaninku a cibuľu. Trošku opražíme, vrátime mäsko. Pridáme citrón na štvrťky (pokiaľ nezoženie bez chemického ošetrenia, tak ošúpaný), bobkový list, zalejeme trochou vody (cca. 2 dcl) a 2 dcl vína, cesnak na plátky, korenie, bujón, vegeta. Dusíme domäkka. Potom kurča vyberieme, pridáme šampiňóny bez šťavy, vlejeme trochu brandy a flambujeme. Mne sa to síce ešte nepodarilo, lebo sa to rozriedi tou šťavičkou, že nestihnem, ale ved vy vyskúšajte. Prehrejeme. Nakoniec vložíme kurča a prehrejeme. Podávame s knedľou, haluškami alebo cestovinami a čučoriedkovým kompótom. Dobrú chuť