Keď máte maminky tvrdý marcipán...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Recept mám od Silvinky S. ID 21018, ĎAKUJEM :o) : 200g sušeného mlieka,200g prášk.cukru-preosiať 1-2pol.lyž.medu 30g cery roztopenej+voda podľa potreby zmiešať a vymiesiť v rukách,tej vody opatrne-po troške dávať,ak bude veľmi tuhé,trošku ešte cery podsypávať solamylom,aby sa nelepilo-tak isto vaľkať na solamyle

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé maminky, chcem sa s Vami podeliť o radu pri spracovaní marcipánu. Hlavne pre začiatočníčky:)))

...keď by ste ho najradšej niekam hodili...lebo si myslíte, že sa nepodaril:(

Takže marcipán som vymiesila, no moja chyba sa stala v okamihu, keď som ho vymiesila a bol OK.,ale ja som si myslela, že keď má byť ako plastelína, tak musí byť tvrdý (to určite!!! NIE!!!). Lebo ja si pamatám zo školy tvrdú plastelínu:)
Mala som vtedy skončiť a dať ho do chladničky..čo som ale neurobila, ale dala som ešte trochu cery...až mi ostal tvrdý ako skala alebo betón!!! :(((
Čiže "skalu" šupnete do mikrovlnky, ja som ju tam mala asi 3 minútky, až bol horúci, keď som ho vybrala. Kvapla (- jemne povedané, v skutočnosti to boli 3-4 PL) som doň trošku letnej vody, bála som sa, aby sa mi so studenou vodou (+ teplý marcipán) nevytvorili hrčky, čo sa aj stalo. A bolo to dosť husté, aj keď horúce, no svoje ruky som si nechcela popáliť, tak mi pomohol mixérik - metličky ako keď robíte napr. korpus (za čo mu tiež patrí vďaka:), a bolo po hrčkách. Marcipán teraz vyzeral ako nejaká nepodarená kaša, ale dala som ešte trošku pr. cukru + solamylu (trošku viacej ako cukru) a pomaly to naberalo ten správny tvar.
Pomaličky pridávajte spomínaný solamyl (može byť aj trošku cukru, ale nie veľa, aby nebol marcipán prisladký), až kým nebude mať "kaša" takúto konzistenciu, Ako mäkšia plastelína:o).
Konečnáááá!!!!!!!!!!!!! Huráááááááááááá!!!!!!!!!!!!Juchuchúúúúúúúúúúúúúú!!!!!!!!!!!!! Ešte na záver, ten marcipánik sa Vám bude trošku akoby pomalinky rozlievať:). hlavne, že už z neho nie je skala:). Ale nevadí, tak to má byť, šups s ním skoro do chladničky. Takže maminky, veľa trpezlivosti a hlavne, nevzdávajte to!!! Ono sa to podarí, URČITE!!! Ja sa už vytešujem, no ešte je marcipánik v chladničke a večer idem na poťahovanie torty...ale mám vďaka Silvinke toľko elánu a chuti, že sa mi to musí podariť:))))))))))))))))).