
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Recept mám od Silvinky S. ID 21018, ĎAKUJEM :o) : 200g sušeného mlieka,200g prášk.cukru-preosiať 1-2pol.lyž.medu 30g cery roztopenej+voda podľa potreby zmiešať a vymiesiť v rukách,tej vody opatrne-po troške dávať,ak bude veľmi tuhé,trošku ešte cery podsypávať solamylom,aby sa nelepilo-tak isto vaľkať na solamyle
POSTUP PŘÍPRAVY
Milé maminky, chcem sa s Vami podeliť o radu pri spracovaní marcipánu. Hlavne pre začiatočníčky:)))
...keď by ste ho najradšej niekam hodili...lebo si myslíte, že sa nepodaril:(
![]() |
Takže marcipán som vymiesila, no moja chyba sa stala v okamihu, keď som ho vymiesila a bol OK.,ale ja som si myslela, že keď má byť ako plastelína, tak musí byť tvrdý (to určite!!! NIE!!!). Lebo ja si pamatám zo školy tvrdú plastelínu:) |
![]() |
Mala som vtedy skončiť a dať ho do chladničky..čo som ale neurobila, ale dala som ešte trochu cery...až mi ostal tvrdý ako skala alebo betón!!! :((( |
![]() |
Čiže "skalu" šupnete do mikrovlnky, ja som ju tam mala asi 3 minútky, až bol horúci, keď som ho vybrala. Kvapla (- jemne povedané, v skutočnosti to boli 3-4 PL) som doň trošku letnej vody, bála som sa, aby sa mi so studenou vodou (+ teplý marcipán) nevytvorili hrčky, čo sa aj stalo. A bolo to dosť husté, aj keď horúce, no svoje ruky som si nechcela popáliť, tak mi pomohol mixérik - metličky ako keď robíte napr. korpus (za čo mu tiež patrí vďaka:), a bolo po hrčkách. Marcipán teraz vyzeral ako nejaká nepodarená kaša, ale dala som ešte trošku pr. cukru + solamylu (trošku viacej ako cukru) a pomaly to naberalo ten správny tvar. |
![]() |
Pomaličky pridávajte spomínaný solamyl (može byť aj trošku cukru, ale nie veľa, aby nebol marcipán prisladký), až kým nebude mať "kaša" takúto konzistenciu, Ako mäkšia plastelína:o). |
![]() |
Konečnáááá!!!!!!!!!!!!! Huráááááááááááá!!!!!!!!!!!!Juchuchúúúúúúúúúúúúúú!!!!!!!!!!!!! Ešte na záver, ten marcipánik sa Vám bude trošku akoby pomalinky rozlievať:). hlavne, že už z neho nie je skala:). Ale nevadí, tak to má byť, šups s ním skoro do chladničky. Takže maminky, veľa trpezlivosti a hlavne, nevzdávajte to!!! Ono sa to podarí, URČITE!!! Ja sa už vytešujem, no ešte je marcipánik v chladničke a večer idem na poťahovanie torty...ale mám vďaka Silvinke toľko elánu a chuti, že sa mi to musí podariť:))))))))))))))))). |