Estera Š. (esti7) ID 16522 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 23 návštěvníkov)
Keď máte maminky tvrdý marcipán...
[ recept č. 12332 zo dňa 20.3.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Recept mám od Silvinky S. ID 21018, ĎAKUJEM :o) :
200g sušeného mlieka,200g prášk.cukru-preosiať
1-2pol.lyž.medu
30g cery roztopenej+voda podľa potreby
zmiešať a vymiesiť v rukách,tej vody opatrne-po troške dávať,ak bude veľmi tuhé,trošku ešte cery
podsypávať solamylom,aby sa nelepilo-tak isto vaľkať na solamyle
POSTUP PRÍPRAVY
Milé maminky, chcem sa s Vami podeliť o radu pri spracovaní marcipánu. Hlavne pre začiatočníčky:)))
...keď by ste ho najradšej niekam hodili...lebo si myslíte, že sa nepodaril:(
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Takže marcipán som vymiesila, no moja chyba sa stala v okamihu, keď som ho vymiesila a bol OK.,ale ja som si myslela, že keď má byť ako plastelína, tak musí byť tvrdý (to určite!!! NIE!!!). Lebo ja si pamatám zo školy tvrdú plastelínu:) |
|
Mala som vtedy skončiť a dať ho do chladničky..čo som ale neurobila, ale dala som ešte trochu cery...až mi ostal tvrdý ako skala alebo betón!!! :((( |
|
Čiže "skalu" šupnete do mikrovlnky, ja som ju tam mala asi 3 minútky, až bol horúci, keď som ho vybrala. Kvapla (- jemne povedané, v skutočnosti to boli 3-4 PL) som doň trošku letnej vody, bála som sa, aby sa mi so studenou vodou (+ teplý marcipán) nevytvorili hrčky, čo sa aj stalo. A bolo to dosť husté, aj keď horúce, no svoje ruky som si nechcela popáliť, tak mi pomohol mixérik - metličky ako keď robíte napr. korpus (za čo mu tiež patrí vďaka:), a bolo po hrčkách. Marcipán teraz vyzeral ako nejaká nepodarená kaša, ale dala som ešte trošku pr. cukru + solamylu (trošku viacej ako cukru) a pomaly to naberalo ten správny tvar. |
|
Pomaličky pridávajte spomínaný solamyl (može byť aj trošku cukru, ale nie veľa, aby nebol marcipán prisladký), až kým nebude mať "kaša" takúto konzistenciu, Ako mäkšia plastelína:o). |
|
Konečnáááá!!!!!!!!!!!!! Huráááááááááááá!!!!!!!!!!!!Juchuchúúúúúúúúúúúúúú!!!!!!!!!!!!!
Ešte na záver, ten marcipánik sa Vám bude trošku akoby pomalinky rozlievať:). hlavne, že už z neho nie je skala:). Ale nevadí, tak to má byť, šups s ním skoro do chladničky.
Takže maminky, veľa trpezlivosti a hlavne, nevzdávajte to!!! Ono sa to podarí, URČITE!!!
Ja sa už vytešujem, no ešte je marcipánik v chladničke a večer idem na poťahovanie torty...ale mám vďaka Silvinke toľko elánu a chuti, že sa mi to musí podariť:))))))))))))))))). |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (22.3.2009, 0:10) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Eva T. (Evulqa) ID 33802 (21.3.2009, 20:15) |
Dievčatká, keď môžem , tak by som prispela svojimi skromnými skúsenosťami, kým som nepoznala MMB , tak som robila len mliečnu poťahovaciu hmotu 200g suš. mlieko, 200g prášk. cukor a 200g cery, toto je ale veľmi jemná hmota, ktorá sa dáva ťažko na koláč, lebo sa trhá, ale roky praxe a dá sa to. Odkedy som na MMB, tak som sa tu dosť naučila a natrafila som na marcipán podľa Arielll a tu by som ho chcela veľmi vychváliť, hneď na prvý pokus mi vyšiel perfektný , ja som doň dala kukuričný sirup a kým neskúsim tie WI, K2 a iné, kupované, tak na tento od Arielll nedám dopustiť. Raz som ale nezohnala ten kukuričný sirup , tak som ho nahradila medom a toto zase radšej už nikdy, práve s tým medom to bolo tvrdé ako píše Esti a tým že raz pridávala vodu, potom cukor, potom mikrovlnka a ešte neviem čo s tým marcipánom robila mi pripadá riadne komplikované, toto všetko sa dá obísť použitím kukuričného sirupu, alebo pšeničného, tá hmota je naozaj ako plastelína a krásne sa s ňou pracuje, netrhá sa nie je problém potiahnuť aj väščí kus torty . Ale je to na každom pre akú poťahovaciu hmotu sa rozhodne. Prejem vám veľa dobrých nápadov, Pa Eva |
ODPOVEDAŤ |
| Silvia S. (silwik) ID 21018, mimibazar.sk/silwusa (20.3.2009, 11:20) |
najkrajší marcipán na svete a vážne rady odborníka ,super,Esti -som na teba pyšná a to sa mám čo ešte ja učiť... zvládla si to na výbornú už sa teším na tortičku |
ODPOVEDAŤ |