Vianočný suchár



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g hladkej múky 400 g práškového cukru 2 ks vanilkový cukor 10 bielkov (z 10 vajec bielky) 2-3 hrste orechov - akékoľvek

POSTUP PŘÍPRAVY

Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme cukor, a nakoniec všetky orechy ( čím viac druhov orechov, tým je krajší po nakrájaní, pomiešame už len s vareškou.
Vymastíme a vymúčime dva srnčie chrbáty. Cesto do nich nalejeme len do polovice, lebo cesto pri pečení vyskočí.
Pečieme pri 180 stupňoch. Upečené je to ako koláč, špáratkom skúsime či už je upečený, nie je to ešte tvrdé ako suchár. Necháme odležať zabalené v utierke do druhého dňa na chladnejšom mieste.
Na druhý deň pokrájame na tenké plátky (1-2mm), ja to krájam na krájači, ale dá sa to aj nožom. Poukladáme na plech vedľa seba a dáme už len dosušiť do trúby tak na 70 stupňov, a sledujeme ho, aby nezhnedol, to už je znak toho, že je tam dlho a prihára, ale chutí aj taký
Ja ho tam dám na takých 10 minút, vyberiem a on ešte doschne aj na plechu vonku z trúby. Stačí úplne krátko, lebo krajší taký bledý. A potom je už taký chrumkavý krehký! Dáme do krabice a odložíme na suché miesto. U nás ako sa dá na stôl, tak sa veľmi rýchlo zje. Chrúmeme, chrúmeme a zrazu už nie je.
A ešte taká rada, zo žĺtkov z 10 vajec, čo nám zostali, potom robím žĺtkové orechové tyčinky.

recept mam od zuzana č. (zuzaxa) ID 7355 - Velmi pekne dakujem