Provensálske kurča v pekáči (aj s kyslou kapustou)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 alebo aj viac kureniec podľa počtu rodinných príslušníkov:o), provensálske byliny, soľ, korenie, olivy, zemiaky , 1väčšia cibuľa, 0,5 dcl olivového oleja, 1,5 dcl bieleho vína, za hrsť-dve kyslej kapusty, 2-3 strúčiky cesnaku, bobkový list

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept sa má pôvodne robiť v hrnci alebo na panvici, no nechcelo sa mi s tým prplať, tak som to všetko nahádzala do pekáča a upiekla... na rozdiel od origoš receptu som tam dala aj kyslú kapustu... SUroviny sú rozpísané na 1 kurča, pri zemiakoch ani kapuste som nedávala pomer, pretože si ich môžete dať, koľko sa Vám ráči...ja som tentokrát robila zemiakovú kašu, tak zemiakov som dala do pekáča len tak symbolicky...

Na dno pekáča dáme nakrájané zemiaky, ktoré osolíme, posypeme provensálskymi bylinami a dáme zo tri bobkové listy...
...na zemiaky pridáme kyslú kapustu, olivy a na krúžky nakrájanú cibuľu podľa chuti...
... dobre umyté kruča nasolíme, posypeme bylinkami a cibuľou a uložíme do pekáča...
...podlejeme bielym vínom, prípadne aj trochou vody...
...polejeme olivovým olejom...
...zakryjeme pokrievkou, prípadne alobalom a dáme do rúry na 180 st.C... Mäso dusím do mäkka, po cca 30-40 minútach pridám do výpeku roztlačený cesnak a pooblievam kuriatko z každej strany, prípadne dolejem do výpeku ešte víno alebo vodu a nechám pekne zapiecť do hneda...
...dobrú chuť...