Provensálske kurča v pekáči (aj s kyslou kapustou)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 alebo aj viac kureniec podľa počtu rodinných príslušníkov:o), provensálske byliny, soľ, korenie, olivy, zemiaky , 1väčšia cibuľa, 0,5 dcl olivového oleja, 1,5 dcl bieleho vína, za hrsť-dve kyslej kapusty, 2-3 strúčiky cesnaku, bobkový list
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept sa má pôvodne robiť v hrnci alebo na panvici, no nechcelo sa mi s tým prplať, tak som to všetko nahádzala do pekáča a upiekla... na rozdiel od origoš receptu som tam dala aj kyslú kapustu... SUroviny sú rozpísané na 1 kurča, pri zemiakoch ani kapuste som nedávala pomer, pretože si ich môžete dať, koľko sa Vám ráči...ja som tentokrát robila zemiakovú kašu, tak zemiakov som dala do pekáča len tak symbolicky...
 |
Na dno pekáča dáme nakrájané zemiaky, ktoré osolíme, posypeme provensálskymi bylinami a dáme zo tri bobkové listy... |
 |
...na zemiaky pridáme kyslú kapustu, olivy a na krúžky nakrájanú cibuľu podľa chuti... |
 |
... dobre umyté kruča nasolíme, posypeme bylinkami a cibuľou a uložíme do pekáča... |
 |
...podlejeme bielym vínom, prípadne aj trochou vody... |
 |
...polejeme olivovým olejom... |
 |
...zakryjeme pokrievkou, prípadne alobalom a dáme do rúry na 180 st.C... Mäso dusím do mäkka, po cca 30-40 minútach pridám do výpeku roztlačený cesnak a pooblievam kuriatko z každej strany, prípadne dolejem do výpeku ešte víno alebo vodu a nechám pekne zapiecť do hneda... |
 |
...dobrú chuť... |