
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Viem, že je tu už pomaly Veľká noc, ale možno vás budem inšpirovať o rok a recept sa dá použiť aj teraz. Keď budem mať nafotené veľkonočné medovníčky (ak sa podaria), tak pridám aj foto :-)
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept mám od zlatej pani Benkovej, ktorá ma učila zdobiť medovníky na kurze v ÚĽUVe:
Do nádoby dáme rozpustiť 250 g medu a 250 g Palmarinu (môže byť hocijaký iný tuk – nie maslo). Kým sa zmes pomaly rozpúšťa, pripravíme si cesto:
1 kg hladkej múky preosejeme na vál (za hrsť si necháme v sáčku bokom na podsypávanie), pridáme 380 g preosiateho práškového cukru, 3 kopcovité kávové lyžičky perníkového korenia, 2 kopcovité kávové lyžičky škorice a 2 rovné kávové lyžičky sódy bicarbony (na väčšie tvary menej). Múku s prísadami rozhrnieme tak, aby v strede vznikla jama. Rozmiešame 250 g vajec a vylejeme ich do stredu venca z múky. Na vajcia vylejeme zohriaty med s tukom za stáleho miešania nožom a postupne primiešavame múku. Postupne miesime cesto. Spočiatku bude lepkavé, ale netreba ho veľmi podsýpať múkou. Keď sa suroviny spoja, cesto dáme do misky, zakryjeme mikroténom a necháme pri izbovej teplote najmenej 24 hodín odpočívať (môžeme nechať aj 2-3 dni, nemusíme spracovať naraz).
Cesto vyberieme na vál a rozdelíme na 8-10 častí. Vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Vyvaľkané cesto obrátime – spodná časť je krásna hladká a medovníčky budú krajšie. Pripravíme si papiere na pečenie na viac plechov a povykrajujeme naraz čo najviac tvarov, aby sa zvyšky zbytočne nemiesili. Pečieme presne 5 minút pri 175 ºC v teplovzdušnej rúre (195 ºC v elektrickej rúre) – väčšie a hrubšie tvary 13 minút pri 160 (180) ºC. Po vybratí z rúry medovníčky hneď potrieme rozšľahaným precedeným celým vajíčkom. Natreté medovníčky rozložíme na rovnú plochu a necháme pri izbovej teplote 2 dni vydýchať, aby neopadávala poleva.
Poleva na zdobenie:
40 ml bielka, 180 g preosiateho práškového cukru, 30 g Solamylu – nemusí vôbec byť, poleva bude aj tak dobrá (ak nedáme, tak pridať toľko isto cukru).
Bielka miešame šľahačom na miesenie cesta (nie metličkami!) a postupne pridávame po lyžiciach cukor.
Poleva na polievanie: z dávky odobrať, keď bude tiecť a pomaličky sa roztekať
Poleva na bodky: aby neboli špicaté musí byť trošku hustejšia ako na polievanie
Poleva na kreslenie kontúr: najhustejšia – musí odpadávať zo šľahača, nie tiecť
Poleva na písmenká: veľmi hustá, aby sa písmo nerozlievalo
Dobrá rada nakoniec: ak vám zostanú bielka, pridajte štipku soli, rozmiešajte ich, dajte do nádobky alebo mikroténového vrecka a zamrazte. Po rozmrazení sa dajú použiť rovnako ako čerstvé.
![]() |
a ešte zopár ďalších, snažila som sa aby ani jeden nebol rovnaký ako druhý |
![]() |
malé ozdôbky pre každého člena rodiny na vianočný stôl |
![]() |
a ešte pár aj pre hostí |
![]() |
a šup s nimi na stromček |