Pardubický perník (vraj origoš recept :-))



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Neviem čo je na tom pravdy, ale perníčky sú výborné :-)
Predpríprava je troška zdĺhavá, čo možno niekoho odradí, ale ozaj stojí za to vyskúšať tento receptík.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ideme na to :-) všetky ingrediencie uvádzam v polovičných dávkach, lebo sa mi množstvo v pôvodnom recepte zdá priveľké :-)

1. deň si pripravíme sirup: *½ kg kryštálového cukru *250ml vody *½ ČL sódy bikarbóny
* vodu s cukrom necháme zovrieť, pridáme sódu bikarbónu,
ale opatrne, aby nevykypelo a varíme 5 minutiek. Necháme odstáť do ďalšieho dňa.
2. deň urobíme cesto: *1,1 kg hladkej múky *2 dkg = balíček salajky *1/2 balíčka pr. do pečiva alebo do perníka *½ balíčka perníkového korenia *1 ČL škorice *4 mleté klinčeky *1 ČL ml. anízu *20 dkg medu *5 dkg džemu *2 vajcia. Všetko zmiesime spolu so sirupom z 1. dňa.
Odložíme do chladna.
3.deň pečieme perníky: cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme väčšie tvary. Vykrajujeme tesne vedľa seba, aby zostalo čo najmenej zvyšného cesta. Tieto zvyšky nakoniec upečieme ako jeden „plát“ a po vychladnutí ho zomelieme na mäsovom mlynčeku (poprípade môžeme podrobiť, nastrúhať) a použijeme do plnky. Na plech ukladáme redšie, aby sa nám nepolepili a pečieme na vymastenom plechu alebo na papieri cca 3-4 minútky na 200st. C
4.deň plníme: *zomleté zvyšky cesta *2 dcl hrnček mletých orechov alebo maku *250 ml vriacej vody *1,5 dcl džemu alebo lekváru, kľudne môže byť aj viac. Všetko spolu pekne premiešame. Ja som robila plnu 50 na 50, vľavo je makova, vpravo orechova. Nevyzerajú "bohvieako" ale v perníčkoch budú super :-)
Poleva môže byť podľa vášho overeného receptu, alebo táto: *½ kg polevových dukátov alebo 40 dkg čokolády *2 palmaríny. Perníčky „okúpeme“ v tejto čokoládke, najlepšie z oboch strán, ukladáme na mastný papier. Ja na ne ešte zvyknem lyžičku čokolády vyliať, nech je na vrchu väčšia vrstva :-)
Píše sa, že v sáčku alebo plechovej nádobe vydržia aj rok. No to sa u nás nikdy nestalo a ani nestane :-))))