Cícerová polievka s krupicovými haluškami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 150 g cíceru, 3 väčšie mrkvy, 2 väčšie petržleny, 1/2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, vegeta, nové korenie, celé čierne korenie, 2 bobkové listy, na zápražku olej, polohrubá múka***na krupicové halušky: detská krupica, 1/2 lyžičky prášku do pečiva, 1 vajíčko

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Cícer namočíme aspoň na 12-15 hodín do vody (ja si ho namočím v podvečer a nechám ho aj dlhšie, ráno len vymením vodu) - tu je už prichystaný, stačí zliať vodu
nachystáme si zeleninu (množstvo surovín je tak na cca 4 litre polievky)
ktorú nakrájame na tenšie kolieska, plátky..., cibuľu a cesnak necháme vcelku
cícer zlejeme z vody, v ktorej sa namáčal, zalejeme čerstvou, asi 1,5 l a uvaríme viac do mäkka. Nesolíme zatiaľ. V tlakovom hrnci som ho varila cca 45 min., v klasickom ho treba aj cez hodinku. Len nesmiete do hrnca dolievať studenú vodu /ako aj do každej inej strukoviny/, ale prevareú horúcu vodu.
Potom pridáme zeleninu, korenie, bobkový list, 2 väčšie lyžice vegety, necháme prevrieť v tomto množstve vody, aby sa spojili chute,
dolejeme vodu a necháme variť, kým nám zelenina nezmäkne.
Z trochy oleja a mierne navŕšenej lyžice polohrubej múky urobíme svetlú zápražku, prilejeme trošku vody, premiešame a hneď vlejeme do polievky, kým prevrie, urobíme si krupicové halušky
Halušky necháme ešte chvíľu povariť, polievku poprípade dochutíme a odstavíme.
*Dobrú chuť*