Kuracie prsia v syrovo-smotanovej omáčke

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kuracie prsia cca 60-80 dkg, trocha oleja, pór (cca 15cm kúsok z celého póru nakrájať nadrobno ako cibuľu, ak je hrubý, stačí cca 10cm), 1 smotana na varenie, 1 bambino, 20dkg údeného eidamu, 1 pol. lyžica sušenej alebo aj čerstvej bazalky, 3 strúčiky cesnaku, 1 čajová nie kopcovitá lyžička solamylu, kto chce, môže dať aj trocha MČK. Soliť netreba, syry to urobia dostatočne.

POSTUP PŘÍPRAVY

Superľahký a rýchly recept, ktorý varím už niekoľko rokov a zatiaľ nás neomrzel ;-). Samotné varenie trvá do 30 minút.

Na troche oleja mierne osmahnite pór, kuracie prsia umyte a nakrájajte na pásiky (ako na soté), hoďte na pór, opražte, až zbelejú. Potom zalejejte vodou (aby boli ponorené) a duste do mäkka (cca 20 min.), podľa potreby prilevajte vodu, nenechajte ju vypariť úplne, musí zostať nejaká šťava.

Prilejte smotanu, ked začne bublať, vytlačíme bambino a nasypeme postrúhaný syr. Miešame stále, kým sa syr nerozpustí (ja to robím v teflonovom woku, tam sa to neprichytáva, ale v normálnom hrnci treba fakt poctivo miešať).

Keď už je rozpustený, zmiernite plameň, prelisujte do hrnca cesnak a pridajte 1 čajovú lyžičku solamylu rozmiešanú v troške vody, dobre premiešavajte a nechajte troška prebublať na miernom ohni. Ak vám to solamyl príliš zhustí, pridajte teplú vodu podľa potreby, omáčky by malo byť viac, mäso má byť ponorené a omáčka polohustá. Nakoniec pridajte bazalku, prípadne aj MČK, nechajte opäť pár sekún prevrieť a odstavte. Celý tento posledný úsek by mal trvať tak 5-7 minút.

My to jeme hlavne s ryžou, ale výborné je to aj s cestovinami. Dobrú chuť!