Šunkovo-syrový kysnutý závin



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto na kysnuté záviny a buchty mám overené od mojej starkej - je výborné, stále mäkkučké: 1 kg polohrubej múky, 1/2 litra mlieka, 3.5 dl oleja, 1 vajce, 1 žĺtok (zvyšný bielok používam na potretie závinov), 1 kypriaci prášok (ja ho vo všetkých receptoch nahrádzam sódou bikarbónou), 1 droždie, soľ a ak robíme záviny so sladkou náplňou, tak 3 hrste práškového cukru (miera starkej :o) Na plnku: čo dom dá a čo máme radi - ja som dala plátky šunky, tvrdého syra, cibuľu, kečup, vajce.....

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže môj syn veľmi nemá rád sladké záviny, tak keď pečiem makovníky, tvarožníky, orechovníky...... pre nás, jemu robím takýto slaný. Cesto vypracujeme, hneď rozdelíme na 3 časti (z toho sú tri záviny na jeden plech), každú vyvaľkáme a v tomto prípade som cesto potrela kečupom zmiešaným s jedným vajcom a nakrájanou cibuľou, môžeme pridať aj cesnak a koreniny podľa chuti, na to som rozložila plátky šunky, syra, zrolujeme a kladieme na vymastený plech. Na plechu necháme cca 30 minút kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov, kým nechytia zlatú farbu.