Jogurtový trasený koláč s broskyňami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300g hladkej múky
2 zarovnané kávové lyžičky kypriaceho prášku
150 g práškového cukru
nastrúhaná kôra z jedného citróna
3 vajíčka
150 g bieleho jogurtu (ja som použila kyslú smotanu)
150 ml oleja
broskyňový kompót, asi 100 g pomarančovej alebo marhuľovej marmelády, nasekané pistácie alebo lieskovce
- recept je zo skvelej knihy -52 bleskových trasených receptov
POSTUP PŘÍPRAVY
a ideme na to:
 |
pripravíme si všetky ingrediencie |
 |
do UZATVARATEĽNEJ nádoby preosieme múku a kypriaci prášok |
 |
k múke pridáme cukor a nastrúhanú citrónovú kôru |
 |
ďalej pridáme vajíačka, olej a jogurt |
 |
Nádobu pevne uzavrieme vekom. NIekoľkokrát intenzívne potrasieme (celkovo 15 - 30 sekund) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané. |
 |
Všetko ešte premiešame metličkou alebo vareškou tak, aby sme suché prísady odstránili zu okraja nádoby a vmiešali do cesta. |
 |
Cesto dáme na vymastený plech ( ja som tentokrát použila okrúhlu silikónovú formu, koláčik bol preto vysoký) Broskyne poukladáme na cesto (ja som narezala na mesiačiky, ak budete dávate riadne na plech, ukladáme 1/2 broskyne - resp. podľa veľkosti ....
Pečieme v predhriatej rure na 200 stupnov, cca 30 minút |
 |
asi 5 minút pred dopečením cesta rozohrejeme v malom hrnci marmeládu. Následne po upečení koláčika horúcou marmeládou potierame pomocou štetca ešte horúci koláčik. Potom posypeme nasekanými pistáciami alebo lieskovými orieškami... |
 |
je to veľmi chutný a sýtny koláčik, ak ho spravíte na plechu, bude nižší, v tejto forme bol skor ako tortový korpus, ale veľmi šťavnatý... |
 |
pri servírovaní napr. ozdobiť šľahačkou... |