Jogurtový trasený koláč s broskyňami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300g hladkej múky 2 zarovnané kávové lyžičky kypriaceho prášku 150 g práškového cukru nastrúhaná kôra z jedného citróna 3 vajíčka 150 g bieleho jogurtu (ja som použila kyslú smotanu) 150 ml oleja broskyňový kompót, asi 100 g pomarančovej alebo marhuľovej marmelády, nasekané pistácie alebo lieskovce - recept je zo skvelej knihy -52 bleskových trasených receptov

POSTUP PŘÍPRAVY

a ideme na to:

pripravíme si všetky ingrediencie
do UZATVARATEĽNEJ nádoby preosieme múku a kypriaci prášok
k múke pridáme cukor a nastrúhanú citrónovú kôru
ďalej pridáme vajíačka, olej a jogurt
Nádobu pevne uzavrieme vekom. NIekoľkokrát intenzívne potrasieme (celkovo 15 - 30 sekund) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané.
Všetko ešte premiešame metličkou alebo vareškou tak, aby sme suché prísady odstránili zu okraja nádoby a vmiešali do cesta.
Cesto dáme na vymastený plech ( ja som tentokrát použila okrúhlu silikónovú formu, koláčik bol preto vysoký) Broskyne poukladáme na cesto (ja som narezala na mesiačiky, ak budete dávate riadne na plech, ukladáme 1/2 broskyne - resp. podľa veľkosti .... Pečieme v predhriatej rure na 200 stupnov, cca 30 minút
asi 5 minút pred dopečením cesta rozohrejeme v malom hrnci marmeládu. Následne po upečení koláčika horúcou marmeládou potierame pomocou štetca ešte horúci koláčik. Potom posypeme nasekanými pistáciami alebo lieskovými orieškami...
je to veľmi chutný a sýtny koláčik, ak ho spravíte na plechu, bude nižší, v tejto forme bol skor ako tortový korpus, ale veľmi šťavnatý...
pri servírovaní napr. ozdobiť šľahačkou...