Írsky sódový chlieb

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g hladkej múky T-650, 250 g celozrnnej múky, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička soli, 1 kávová lyžička prášku do pečiva, 30 g masla /Hera/, 350 ml cmaru
POSTUP PŘÍPRAVY
Výborný rýchly chlebík, bez kysnutia.
 |
Do misy preosejeme múku, aj celozrnnú - cez sitko s väčšími otvormi, ale treba ju prevzdušniť (keď mi nechceli prejsť všetky otruby, tak som ich potom zamiešala do múky) použila som špeciál-strednú celozrnnú |
 |
pridáme lyžičku sódy,soli a prášku do pečiva /lyžičky som dala mierne navŕšené/, poriadne premiešame s múkou |
 |
pridáme maslo a premiešame s múkou, ako keď sa robí posýpka |
 |
prilievame po troške cmar - ak ho nemáme, tak nám stačí pridať do mlieka 1 lyžicu citrónovej šťavy, alebo jablčného octu (skúšala som aj s mliekom, ale lepší je cmar) |
 |
a vareškou pomaly primiešavame múku. |
 |
Rukami premiesime, trošku bude lepiť, |
 |
preložíme na pomúčenú dosku. |
 |
Vymiesime 3 minúty, múky podsypávame len máličko, cesto má byť hladké, pružné a lesklejšie. |
 |
Bochník by mal mať priemer 15 cm a výšku 5 cm. Pomúčime hladkou múkou, nožom urobíme zárez v tvare písmena x, |
 |
preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme pri teplote 190° C, približne 35-40 min. Asi tak po 30-ich minútach skúste špajľou, či sa cesto neťahá. Správne upečený vydáva po poklopaní na spodok dutý zvuk. |
 |
Upečený bochník necháme vychladnúť na mriežke. |
 |
Chlebík je na povrchu chrumkavý, vnútri hutnejší, ale mäkký. A kto má rád grahamové pečivo, určite si pochutí. Nakrájame na tenšie krajce - chuťou pripomína sódové lokše :o) |