Kapustové strapačky (halušky)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na strapačky: 400 g surových zemiakov * 400 g polohrubej múky * 1 vajce * trošku soli * 2 PL mlieka * vlažná voda podľa potreby, cca. 3 - 4 dcl * masť alebo olej na pomastenie Na kapustu: 500 g kvasenej kapusty * 1 cibuľa * soľ * rasca * 3 PL masti * 50 g slaninky * 1 PL masti

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky najemno nastrúhame, pridáme 2 PL mlieka a premiešame. Takto nám zemiaky nestmavnú. Pridáme múku, vajce, soľ a postupne prilievame vodu a miešame. Nedávame veľa soli, aby cesto nezredlo, radšej viacej osolíme vriacu vodu. Pomocou haluškovača (špecle) hádžeme halušky do vriacej osolenej vody. Zľahka premiešame, aby sa neprichytili na dno, keď vyplávajú na povrch, vyberieme, opláchneme a v mise pomastíme roztopenou masťou alebo olejom.

Na masti speníme cibuľu s rascou, pridáme posekanú kvasenú kapustu, podľa potreby osolíme a dusíme 10 min. Ja pridávam i trocha cukru. Udusenú kapustu zamiešame do strapačiek. Podávame posypané opraženou slaninkou alebo oškvarkami.

Dobrú chuť.
V albume máme receptík i na bryndzové strapačky ;o)