Ratatouille (stredozemná zelenina)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 lyžice olivového oleja, 2 cibule, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 stredne veľký baklažán, 1 zelená paprika hrubostenná, 1 červená paprika hrubostenná, 1 žltá paprika hrubostenná, 3 cukíny, 350g rajčín, bazalka, rozmarín, bobkový list, soľ korenie, vňať petržlenu

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si pripravíme baklažán. Umyjeme, odstránime stopku a okvetné lístky (nešúpeme) nakrájame na 0,5-0,8 mm kolieska, ktoré posolíme a necháme postáť, aby si baklažán pustil horčíny- voda. Tie potom opláchneme a papierovou utierkou vysušíme. Kolieska nakrájame na kocky.
Cibuľu nakrájame a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme baklažán a papriku, ktorú sme si vyčistili a umytú nakrájali na tenké pásiky. Cukinu opláchneme, odstránime z nej stopku a okvetné lístky a nakrájame ju na kolieka (1 - 1,5 cm), ktoré ešte prerežeme na štvrtinky. Tiež pridáme a smažíme 5 minút. Stále alebo často miešame. Pridáme umyté na osminky nakrájané paradajky spolu s bylinkami. Pridáme prelisovaný alebo nadrobno nakrájaný cesnak a soľ s korením. Privedieme do varu, prikryjeme a pomaly varíme asi 10 - 15 minút podľa potreby, kým nie je zelenina uvarená, ale nie rozvarená. Pred koncom pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Podávame s chlebíkom, cestovinami, rybami, mäsom, zemiakmi alebo ciabattou či pizza štanglami.