Syrovo-šunkový nákyp
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400-500 g tvrdého syra * 100-150g šunky (nemusí byť, ak chcete bezmäsité jedlo) * 2 vajíčka * bešamelová omáčka z múky, masla a mlieka * soľ * bylinková soľ (nemusí byť) * mleté čierne korenie * PRÍLOHA: varené zemiaky * čerstvá zelenina * cesnakový dressing * DRESSING: biely jogurt alebo kyslá smotana * cesnak * soľ * mleté čierne korenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Nákyp výborne chutí horúci aj studený, s dressingom alebo tatarskou omáčkou. Hlavne pridajte veľa zeleninového šalátu-
|
1. Toto je asi 0,5 litra vychladnutej uvarenej bešamelovej omáčky. Omáčku uvaríte z mlieka, masla a hladkej múky na hustú kašu. Sem-tam miešajte a nechajte vychladnúť. |
|
2. Okoreňte, osoľte a pridajte trocha olivového oleja, nemusí byť. |
|
3. Pridajte nakrájanú šunku, |
|
4. ... dve žĺtka... |
|
5. a všetok postrúhaný syr. Polovicu syra som nastrúhala nahrubo, druhú na tenkom strúhadle. |
|
6. Pridajte vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a poďho do pekáčika. |
|
7. Menší pekáčik alebo jenskú misu vymažte maslom a posypte jemnou strúhankou. |
|
8. Syrovo-šunkovú zmes dajte do pekáčika, |
|
9. ... dobre rozotrite, podľa chuti ešte trocha prisoľte, zakryte alobalom a dajte piecť. |
|
10. Piekla som ho prikrytý alobalom asi 40 minút pri 200 stupňoch. |
|
11. Ako prílohu použite varené zemiaky, tatarskú omáčku, majonézu alebo zdravší cesnakový dressing: veľký biely jogurt alebo kyslú smotanu vymiešajte so soľou, bylinkovou soľou, |
|
12. pridajte strúčik cesnaku, dobre zamiešajte a nechajte chvíľočku odstáť v chladničke. |
|
13. To je všetko. Stop. Koniec. Stop. |