Syrovo-šunkový nákyp



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400-500 g tvrdého syra * 100-150g šunky (nemusí byť, ak chcete bezmäsité jedlo) * 2 vajíčka * bešamelová omáčka z múky, masla a mlieka * soľ * bylinková soľ (nemusí byť) * mleté čierne korenie * PRÍLOHA: varené zemiaky * čerstvá zelenina * cesnakový dressing * DRESSING: biely jogurt alebo kyslá smotana * cesnak * soľ * mleté čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Nákyp výborne chutí horúci aj studený, s dressingom alebo tatarskou omáčkou. Hlavne pridajte veľa zeleninového šalátu-

1. Toto je asi 0,5 litra vychladnutej uvarenej bešamelovej omáčky. Omáčku uvaríte z mlieka, masla a hladkej múky na hustú kašu. Sem-tam miešajte a nechajte vychladnúť.
2. Okoreňte, osoľte a pridajte trocha olivového oleja, nemusí byť.
3. Pridajte nakrájanú šunku,
4. ... dve žĺtka...
5. a všetok postrúhaný syr. Polovicu syra som nastrúhala nahrubo, druhú na tenkom strúhadle.
6. Pridajte vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a poďho do pekáčika.
7. Menší pekáčik alebo jenskú misu vymažte maslom a posypte jemnou strúhankou.
8. Syrovo-šunkovú zmes dajte do pekáčika,
9. ... dobre rozotrite, podľa chuti ešte trocha prisoľte, zakryte alobalom a dajte piecť.
10. Piekla som ho prikrytý alobalom asi 40 minút pri 200 stupňoch.
11. Ako prílohu použite varené zemiaky, tatarskú omáčku, majonézu alebo zdravší cesnakový dressing: veľký biely jogurt alebo kyslú smotanu vymiešajte so soľou, bylinkovou soľou,
12. pridajte strúčik cesnaku, dobre zamiešajte a nechajte chvíľočku odstáť v chladničke.
13. To je všetko. Stop. Koniec. Stop.