Slovenský šalát

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
15 stredne veľkých zemiakov, 300 ml vody, 3 PL slnečnicového oleja, mleté čierne korenie, soľ, ocot, pažítka alebo cibuľka, petržlenová vňať, 1 väčšia cibuľa, 3 uhorky
POSTUP PŘÍPRAVY
Zemiaky si uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a medzitým si uvaríme zálievku. Vodu necháme zovrieť a pridáme 2 ČL soli, 1ČL cukru a ocot podľa chuti. Nakoniec pridáme olej a 1/4 ČL MČK. Chvíľku povaríme a necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. A už len pridávame ďaľšie ingrediencie: cibuľu a uhorky pokrájané na drobno, pažítku a petržlenovú vňať (ja ju má celý rok pokrájanú na drobno v kelímkoch v mrazáku, takisto aj pažítku). Šalát zalejeme zálievkou a jemne premiešame. Ochutnáme a poprípade ešte dosolíme alebo zalejeme troškou uhorkovej šťavy.
 |
uvaríme si zemiaky v šupke |
 |
kým nám chladnú, uvaríme si zálievku, mne sa trochu šmykla ruka s korením, mala by byť svetlejšia |
 |
a pripravíme cibuľu a pažítku |
 |
zemiaky si ošúpeme |
 |
a pokrájame |
 |
pridáme k nim cibuľu, pažítku, pokrájané uhorky, petržlenovú vňať a všetko zalejeme vychladenou zálievkou. Jemne premiešame... |
 |
a podávame napríklad s vyprážaným kurčiatkom:-) |