Plnené rožteky na ráno, na desiatu, na večeru...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g polohrubej múky, 20 g droždia, 250 ml sladkej smotany (mlieka), 2 žĺtky, 100 g masla (Hera, Helia, Palmarin), šunka, saláma, anglická slaninka, údené mäsko, soľ, kmín, sézamové semiačka, postrúhaný syr a pod.

POSTUP PŘÍPRAVY

Plnené rožteky sú obľúbené v celej našej rodine a väčšinou ich robievam, ak zistím, že na ráno nám už nezvýšilo žiadne pečivo. Moji chlapci ich milujú aj na desiatu, no a dnes sme si ich urobili na večeru :))). Preto ten názov - sú proste univerzálne a naozaj mňam... Ako prílohu k nim sme mali zeleninový šalátik, receptík je hneď ďalší v poradíííí ;)
Tak hor sa na obrázkový postup:

Pripravíme si kvások z droždia, lyžičky cukru a časti vlažnej smotany (ja som dnes použila mlieko a efekt bol úplne rovnaký)
Nakrájame si šunku, údené mäsko, klobásku, salámku... proste všetko, čo mienime použiť ako plnku na naše rožteky (fantázie sa medze nekladú a u mňa je to vždy systém - čo chladnička dá...)
Z múky, vykysnutého droždia, necelej lyžičky soli, 2 žĺtok, zvyšku smotany (mlieka) a rozpusteného masla vypracujeme mäkké cesto - naozaj mäkké, také, aby sa vám mierne lepilo na prsty a bolo vláááááčne
Necháme ho v teple kysnúť (ja som si dnes dopriala hodinovú prechádzku s drobcom) a takto potom vyzerá... (ak nebudeme labzovať po vonku, môžeme ho párkrát mierne premiesiť, len mu to prospeje...)
Och - zabudla som - nastrúhať syr! Ja som ho dnes použila aj ako plnku
cesto rozdelíme na tri rovnaké kôpky - teda skoro rovnaké kôpky :)
Ak máte pomocníka tak ako ja - musíte mu obetovať kúsoček pre jeho vlastné potreby :)))
Každý kúsok vyvaľkáme na kruh - no u mňa to kruh býva len s veľkou dávkou fantázie ...
pokúsime sa ho rozdeliť na 5 rovnakých dielov. Z troch kúskov cesta nám teda vyjde 15 rožtekov.
Na každý diel dám trochu z pripravenej plnky - šunka, syr, slaninka, klobáska...
Snažíme sa zabrániť nášmu dieťatku v olizovaní surového cesta... och, joj, ale ako???
Zo širšej strany dieliku zrolujem do tvaru rožteka a mierne zatočím. Aby som vedela po upečení, ktorý rožtek je ktorý (teda akú plnku má), po pomastení bielkom ich "značkujem" - rascou, postrúhaným syrom, sézamom...
Pečiem pri teplote 200 °C kým nezačnú neuveriteľne dobre rozvoniavať po celom byte a nie sú krásne zlatkavé...
Pozor! Hrozí nebezpečenstvo popálenia! Moji chlapi vždy stepujú, kedy to konečne trochu vychladne, aby sa už do toho mohli pustiť... :)))