Pagáčiky s mandlami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30 dkg. hladkej múky 1 šľahačková smotana 1 celé veĺké maslo 1 kávová lyžička soli mandle

POSTUP PŘÍPRAVY

25 dkg. múky +šľahačková smotana+soľ sa zamiesi na cesto. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5-1 cm.
5 dkg. múky rozmiešame s celým maslom a týmto natrieme rozvaľaké cesto. Cesto poskladáme a uložíme na 12 hodín do chladničky. Potom rozvaľkáme a 3X skladáme po 20 minút. Rozvaľkané cesto potieme vajcom a vykrajujeme pagáčiky. Na každý pagáč dáme pól mandle a dáme piecť.
Mandle: len vsypeme do vriacej vody pár sekúnd varíme, scedíme a zbavíme šúp.
Skladanie cesta je trocha zložitejšie a kto to ešte nerobil, tak nech mi kľudne napíše, skúsim vysvetliť. Čo sa týka veľkosti pagáčikov, ja robím čo najmenšie a nechávam hrubšie cesto, vtedy sú to také zaujímavé rúročky. Je s tým viac roboty, ale výsledok stojí za to a vyzerá to veľmi esteticky. Pagáčiky môžete zdobiť aj orechmi, makom, kmínom...zvyknem trocha osoliť, keď potriem vajcom. Ešte sa mi nestalo, že by mi z pagáčikov zostalo. Dobrú chuť!