Stévia náhrada cukru



Nechutí vám káva s umelým sladidlom, bez cukru ju nedokážete vypiť, no musíte sa mu vyhýbať? Vyskúšajte nekalorické prírodné sladidlo, ktoré je vhodné pre diabetikov aj pre tých, čo si musia strážiť líniu: lístky stévie.

Nechutí vám káva s umelým sladidlom, bez cukru ju nedokážete vypiť, no musíte sa mu vyhýbať? Vyskúšajte nekalorické prírodné sladidlo, ktoré je vhodné pre diabetikov aj pre tých, čo si musia strážiť líniu: lístky stévie.
Lístky na každý deň

Stévii sa najlepšie darí v črepníku s rašelinovo-hlinitým substrátom. Vyberieme jej teplé a svetlé stanovište, no musíme ju chrániť pred priamymi slnečnými lúčmi. Ideálne umiestnenie je na východnom okne alebo na stole neďaleko okna, kde bude poruke ako prírodná cukornička a zároveň pekná dekorácia. Na osladenie jedného litra čaju postačia tri lístky. Používajú sa v čerstvom stave, ale môžeme si ich aj zamraziť alebo usušiť. Usušené sú dokonca sladšie ako čerstvé. Z jednej rastlinky získame až pol kilogramu sušených lístkov, ktoré nahradia viac ako sto kilogramov cukru. Sladké látky v rastline sa tvoria viac, ak má k dispozícii veľa tepla a svetla. To znamená, že v zime a na jar je sladivosť lístkov menšia ako v lete, keď je vyššia intenzita slnečného žiarenia. Hneď ako sa vonku oteplí, teda v polovici mája, môžeme stéviu vyložiť na balkón alebo do záhrady na svetlé, polotienisté miesto chránené pred vetrom. Vyžaduje pravidelnú zálievku, najlepšie až vtedy, keď substrát takmer vyschne. Prihnojujeme bežnými hnojivami na izbové kvety každých štrnásť dní. Keďže rastlina nie je odolná proti mrazu, na konci jesene ju opäť prenesieme do bytu a prezimujeme pri teplote pätnásť až dvadsať stupňov. Pri nižších teplotách zhodí takmer všetky listy a vtedy ju takmer nepolievame. Na jar je vhodné rastlinu presadiť do väčšieho črepníka. Stévia sa dobre tvaruje rezom, po ktorom začne bohato pučať. Rozmnožiť si ju môžeme stonkovými alebo koreňovými odrezkami alebo odnožami.
Zdravotné účinky

Podporuje činnosť pankreasu a lieči diabetes II. typu. Okrem toho stévia chráni pred vysokým tlakom krvi, podporuje trávenie a podieľa sa na zhutnení svalovej hmoty, čo je dôležité napríklad pri odtučňovaní. Pomáha pri liečbe akné a ekzémov, znižuje chuť na alkohol a tabak. Má antibakteriálne a protivírusové účinky. Urýchľuje hojenie rán a zamedzuje tvorbu jaziev, reguluje tvorbu baktérií v ústnej dutine a obmedzuje tvorbu zubného kazu. Výskumy dokázali, že domorodci, ktorí pravidelne žujú lístky stévie, takmer netrpia kazivosťou zubov.
VIZITKA RASTLINY

Je to viacročná rastlina z čeľade astrovitých, ktorá dorastá do výšky okolo pol metra. Lístky sú malé, kopijovité, jemne zúbkované. Nevýrazné biele kvietky vytvárajú koncové okolíky a kvitnú počas celého leta. Pochádza z Paraguaja a jej blahodarné účinky poznali Indiáni už pred mnohými storočiami. Stéviu cukrovú nazývajú aj sladká tráva alebo medové lístky, niektorí predajcovia ju ponúkajú pod anglickým názvom Sugar baby, latinský názov má Stevia rebaudiana. V literatúre sa uvádza, že je až tristokrát sladšia ako cukor, no obsahuje komplex sladiacich látok, ktoré nespôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi, naopak, pomáhajú ho udržiavať v rovnováhe v krvi a pečeni.