zopár rád,ako ušetriť v kuchyni



A čo to stojí peňazí! Prezradíme vám, ako by ste mali skladovať zeleninu, aby vydržala čo najdlhšie čerstvá, a iné cenné tipy.

Mleté mäso Keď pri fašírkach či mäsových guľkách nahradíte štvrtinu mletého mäsa nízkotučným tvarohom, nastrúhanou mrkvou alebo zemiakmi, namočeným pečivom, ovsenými vločkami alebo kuskusom, nielenže to celú masu zjemní, ale zredukuje aj náklady na mäso.

Vanilkový struk

Keď použijete dreň z vanilkového struku, nemusíte struk hneď vyhadzovať. Miesto toho ho vložte na pár dní spolu s cukrom do pevne uzavretého pohára a hneď máte vanilkový cukor!

Zelenina

Zelenina, ktorá príliš zmäkla, sa dá skvelo poroztláčať na pyré a zamraziť. Toto pyré sa potom výborne hodí na dochutenie omáčok a polievok.

Chlieb

Len čo je starý pár dní, už ho nikto nechce jesť. Preto ho však nemusíte hneď vyhadzovať, po plátkoch ho radšej opečte v hriankovači.

Syr

Tvrdé druhy syra vydržia omnoho dlhšie, ak ich budete skladovať v chladničke v plastovom boxe spolu s pár kockami cukru. Nakúpili ste priveľa krájaného syra? Dajte ho do plastikového vrecka a do mrazničky. Hlboko mrazený syr vydrží ešte ďalšie tri mesiace.

Hlávkový šalát

Celá hlávka šalátu je mnohokrát príliš veľká, aby ste ju spotrebovali na jedenkrát. Ak šalát odspodu krížom narežete a dáte do misky s vodou, vydrží dlhšie čerstvý a môžete ho postupne spotrebovať.

Cibuľa

Táto zelenina nezačne tak skoro hnať výhonky, keď ju dáte do nádoby na skladovanie na tmavé miesto a pridáte plátok suchého chleba.

Citrónová šupka

Postrúhaná citrónová šupka zaliata rumom alebo koňakom vydrží v pevne uzavretom zaváraninovom pohári aj 12 mesiacov. Skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Kuchynské koreniny

Často ich skladujeme priamo nad sporákom, pritom to je to najnevhodnejšie miesto. Teplo a vodné pary im škodia a oslabujú ich účinok, až sú nakoniec úplne bez chuti. Lepšie bude, keď ich uložíte na suchom a tmavom mieste.