Koľko surovín na tortu?



Častokrát sa mi stáva, že sa mi ohromne páči nejaký recept na tortu, avšak chyba lávky - recept je na iný rozmer formy ako je tá moja. Ak nechceme mať z torty nízku placku alebo naopak privysoký bochník, tak si množstvo surovín treba upraviť. Ale ako?

S použitím základoškolskej matematiky :)

1. Vypočítame si polomery tort - tej v recepte a našej formy.
Napr. recept je na korpus 21 cm - ako tento výborný na kubánsku tortu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23309, ale ja mám 26 cm formu. Polomer mojej formy je teda 26/2 = 13 cm a polomer formy v recepte je 21/2 = 10.5 cm.

2. Dáme do pomeru druhé mocniny polomerov.
V našom príklade: 13x13 = 169, 10.5 x 10.5 = 110.25, pomer je teda 169 / 110.25 = 1.53.

3. Z výsledku určíme, o koľko treba suroviny upraviť.
Čiže pri čísle 1.53 to znamená, že na tortu s priemerom 26 cm musíme použiť 1.53 x viac surovín ako na tortu s priemerom 21 cm. Ešte jednoduchšie - o 53% viac, nič sa nestane, ak tam proste dáme o 50% viac surovín.
V preklade: v recepte na 21 cm tortu je napísaných 4 vajcia, tak na 26 cm tortu ich tam musíme dať ešte o polovicu viac, čiža 6. A tak ďalej aj s ostatnými.

Tak. Teraz som zvedavá, koľké sa na tomto budete náramne zabávať, aké je to zložité :) a či máte použiť do torty 6.3 vajca a podobne... :D Skúseným pekárkam klobúk dole, ale my, čo pečieme tortu 2x za rok pre deti na narodeniny... ja som radšej za presné postupy :)