Syrové pečivo



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na kvások: 1 dl mlieka, štipka cukru, štipka soli, 20 g droždia* 100 g polohrubej múky, 100 g hladkej múky špeciál, 200 g Hery, 150 g tvrdého syra, štipka soli, 1 lyžička cukru, na potretie žĺtok a 1 lyžička vody. Na posypanie: rasca, nemletý mak, sezamové, ľanové semienka..., podľa chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Kvások: do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a soli, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, premiešame, pridáme kvások,trošku premiešame,
pridáme nastrúhané maslo,
najemno nastrúhaný syr.
Vymiesime cesto, bude veľmi lepkavé, ale to nevadí, také to má byť.
Ja to ešte jemne posypem múkou, prevrátim a znovu posypem múkou. Odložíme do chladničky aspoň na dve hodinky.
Dáme na múkou posypanú dosku, cesto ešte jemne poprášime múkou
vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme rôzne tvary.
naukladáme na papier na pečenie, potrieme žĺtkom zmiešaným s vodou a ľubovoľne posypeme. Ja si iba pri prvom kúsku najprv namočím prst do vody, potom do korenia a tak ho jemne pritláčam na cesto. Potom už iba do korenia a na cesto. Ja som použila teraz aj provensálske sušené bylinky. Sú perfektné.
Upečieme pri teplote cca 180-185° C, tak 7-8 min. dozlatista. Dĺžku pečenia udávam podľa mojej rúry, tak si to treba radšej odsledovať. Ochutnávajte ich až po vychladnutí, potom je to to pravé orechové :-)