New York style Cheesecake na slovensky sposob



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

(kelimok ,asi 425g Riccotta cheese plnotucny plus rovnaky objem bieleho jogurtu )* alebo (680 g jemneho tvarohu a 125 ml kyslej smotany ) * alebo ( 680 g Creame cheese a 125ml kyslej smotany - takto je originalny recept ) *5 vajec * 1 cajova lyzicka vanilkoveho extraktu ( alebo vanilkovy cukor ) * 1 ,,cup'' (hrncek o objeme 250 ml ) cukru * trochu praskoveho kakaa * 1 balicek cokoladovych alebo obycajnych susienok ( nieco ako Bebe keksy, alebo Marina ) * asi 50g masla * ovocie na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento kolacik je v originaly neskutocne dobry, a veruze nepoznam nikoho kto by mu vedel odolat. Toto je taky experiment ako ho spravit doma. Cez tyzden som mala navstevu - Kathy, pani, ktora ma tento recept v repertoary a odskusany. Kathy ma slovensky povod a na tento experiment sa podujala s nadsenim. Nas experiment sprevadzali bojove podmienky, nakolko dany tyzden sa v nasom dome vsetko kazilo. Zacalo to pokazenym zachodom, z ktoreho sa valila voda, alarm o polnoci, zahadne pokazena chladnicka ( vsetky tie nakupy na makovo-tvarohovy kolacik od Marcelky...) Tesne pred polnocou ( to bola moja posledna sanca, lebo Kathy nasledujuci den odlietala o 5 rano ) som ju donutila, aby mi predviedla ako na to. V originalnom recepte hlavna ingrediencia je Cream cheese, ktory u nas nieje dostat, tak som vycitala z internetu , ze je mozne ho nahradit Ricotta - jogurt 1: 1. Teraz ked uz viem ako chutil vysledok, myslim, ze by bolo mozno v nasich podmienkach pouzit aj tvaroh. Tento dezert sa da ochucovat na rozne sposoby, ja som zvolila cokoladovy variant.

zacneme tym, ze vyhrejeme ruru na 180 stupnov. V misticke si roztopime maslo.
do mikrotenoveho sacka vlozime cokoladove keksy, (alebo ked chcete biely podklad tak obycajne ) , a kuchynskym valcekom ich rozdrtime na co najjemnejsie odrobinky
Ku keksikovej drti pridame 1/4 ,,cup" ( hrncek o objeme 60 ml ) cukru a premiesame
zmes vysypeme do tortovej formy ( ta s tym uzaverom , co zvacsuje obvod, ked tortu vyberame) . Formu nieje potrebne vymastit.
zatial to vyzera takto
pripravene roztopene maslo lyzickou prelievame na keksikovu drt a premiesame
asi takto. My sme sa s tym moc neparali.
cez voskovy papier rukou zatlacime, najsilnejsie ako vieme, aby sa vytvorila pevna suvisla vrstva
takto by to malo vyzerat
vlozime do truby (180 C ) na 10 minut zapiect. Takto mame pripraveny podklad.
a ideme robit plnku. Do misy rozbijeme 5 vajec.
vajcia vyslahame
zvlast v miske premiesame v mojom pripade Ricottu a jogurt , v pomere 1 :1
k vajciam v miske pridame 1 ,,cup '' ( hrncek o objeme 250 ml ) cukru
pridame 1 cajovu lyzicku vanilkoveho extraktu, alebo vanilkovy cukor
premiesame
pridame Ricottu s jogurtom
a pri strednej rychlosti vsetko spolu do hladka vymiesame
malo by to vyzerat nejak takto
trochu zmesi , napriklad 1/4 si odlejeme do extra nadobky.
ochutime kakaovym praskom
zvysok cesta vylejeme do formy s upecenym podkladom
s kakaovou zmesou budeme zdobit. Lyzickou nalejeme na biely podklad , vzniknu take bodky...
spickou noza robime kruzive pohyby, cim vznikne ornament
nadhera, toto bola moja oblubena cast
vlozime do truby a pecieme pri 180 C asi od 40 min. do 1 hod. Tato cast je individualna, zavisi od truby a ktovieakych dalsich okolnosti. Spravne upeceny kolac nema byt vnutri tekuty. ( Prve sa upecu okraje, stred ako posledny) Pecieme dovtedy, pokiat nestuhne. Presvedcime sa sparadlom.
dezert nechame vychladnut, opatrne ho uvolnime z formy, (kraje narezeme nozikom ) a dame na niekolko hodin vychladit do chladnicky. Mozme ozdobit ovocim.
Fotka na porovnanie -takto by mal vyzerat