Moje "bobaľky!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg polohrubá múka, 1 l mlieka, 2 kocky droždia, 6 polievkových lyžíc cukru a 2 vanilky, 2 čajové lyžičky soli, nie vrchovaté!!!, 1 prášok do pečiva, 4 dcl oleja a 4 vajíčka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Možno robíte, možno nie, ale ja robím tento recept a som spokojná, tak prečo sa nepodeliť...
Do misy dáme múku, soľ, prášok do pečiva, do stredu vajká. Ohrejeme mliečko, dáme doňho cukor, vanilku a necháme rozpustiť. Ak je cukor rozpustený a mliečko teplučké /mierne/ dáme rozdrobiť droždie.
Necháme ho nakysnúť a potom rozhabarkujeme v mlieku a dáme všetko do múky, prilejeme olej a miesime... Mám aj pekáreň, ale je to veľké množstvo tak ručne... Ak nechcete veľkú dávku môžete rozdeliť a šup do pekárne. Cesto je výborné na akékoľvek kysnuté koláče. FANTASTICKÉ!!!!
Pokračujeme a dáme kysnúť takú hoďku... Vykysnuté.... Vyváľkame rukami valčeky cesta také nie hrubé, najviac 1-1,5 cm a režeme kúsočky, asi také aké chcete bobaľky...Musíme ich vždy pomúčiť šup s nimi
na vymastený plech. Nedávame nahusto ony ešte vykysnú. Je to podobné ako pri pečených buchtách čo sa dávajú k sebe, bobaľky nemusíte pekne ukladať, len dbať nato, aby neboli nalepené na seba.
Finále - upečieme do zlatova, alebo ako máte radi. Necháme vychladnúť a porozdeľujeme ich.
Sú výborné aj teplé, ale pečieme na Vianoce.... Takže ich nechať poriadne vyschnúť, môže aj niekoľko dní na plechu prikryté utierkou a potom zosypať do papierového sáčka. Žiadne kupované sa nevyrovnajú domácim... Tak skúste.