ĽADOVEC alebo penová torta trochu inak



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

tento zákusok má fantastický vanilkový krém, baby. a vrstvu orechovej plnky, mňam :-)))) a šľahačku :-) takže: NA CESTO: 6 bielkov, štipka soli, 300g práškového cukru. NA NÁPLŇ: 6 žĺtkov, 70g práškového cukru, 40g preosiatej hladkej múky, 1 zlatý klas, 500ml mlieka, 250g zmäknutého masla, ďalších 150g práškového cukru, 200g mletých vlašských orechov, 1 balíček šľahačky v prášku, 125ml mlieka, NA POTRETIE: 250ml smotany na šľahanie, 1 stužovač, EŠTE POTREBUJEME: 2 plechy na pečenie, tortovú formu s priemerom 26cm, papier na pečenie, cukrárske vrecko

POSTUP PŘÍPRAVY

dnes som stihla aj nejaké foto :-DDD

na prípravu cesta ušľaháme z bielkov, cukru a soli tuhý sneh. sneh naplníme do cukrárskeho vrecka so stredne veľkým otvorom. na plechy vyložené papierom nastriekame dva korpusy - jeden s priemerom 26cm, z cca 2/3 bielkovej hmoty a zo zvyšku druhý, na tvare nezáleží, lebo ho budeme lámať :-). plechy umiestnime hore a dolu do rúry predhriatej na 100 stupňov a pečieme ( alebo sušíme...? ). bude to trvať dlhšie, mne skoro tri hodky, ide o to, aby sa bielkové korpusy bez poškodenia odlepili od papiera. ak máme dosť času, necháme ich dosušiť cez noc v polootvorenej vypnutej rúre. a ak nie ( môj prípad ), tak potom pokračujeme :-)))
pripravíme si krém. zmiešame žĺtky, práškový cukor, múku a zlatý klas. prilejeme mlieko a za stáleho miešania varíme, kým hmota nezhustne.za častého miešania necháme vychladnúť.
maslo a práškový cukor ( tých 150g ) vyšľaháme do peny. do maslovej hmoty postupne po častiach zašľaháme pudingový krém.
do polovice vzniknutého krému zamiešame mleté orechy.
okolo snehového korpusu umiestnime okraj tortovej formy, nanesieme orechový krém a uhladíme. šľahačku pripravíme s mliekom podľa návodu a zmiešame so zvyšným krémom - ten je fantastický, vôbec nie mastný, degustovala som každú chvíľu, ach jaj.... no a čo sme nespažrošili, natrieme na orechovú náplň a zarovnáme. tortu uložíme do chladničky na jednu hodku ( túto podmienku som nesplnila, časovo nevyšlo :-( )
smotanu na šľahanie ušľaháme so stužovačom, šľahačkou potrieme vrch aj boky torty. dáme na dve hodiny do chladničky ( tiež som nedodržala, lebo to by vychádzalo na tretiu hodinu v noci :-DDD ) tu som sfotila, ako zvonku vyzerajú jednotlivé vrstvičky :-)
druhý korpus nalámeme na malé kúsky...
...a posypeme nimi tortu - i toť vsjo :-D
a takto to vyzerá na reze, koláčik chutí podobne ako laskonka...