Dvojfarebná višňová/čerešňová torta z



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 tortová forma 6 vajec 120 g práškového cukru 1 balíček vanilínového cukru 50 ml oleja 2 PL umu postrúhanú kôru z polovice citróna 200 g polohrubej múky 1 ČL kypriaceho prášku 2 PL kakaa 500 g umytých a vykôstkovaných višní ,kľudne aj zavárané(používam aj čerešne) 100 g krupicového cukru 100 g posekaných vlašských orechov (takéto množstvo uvádzajú v pôvodnom recepte,ale ja to niekedy preženiem s orechmi aj na dvojnásobnú dávku,my orechy milujeme) tuk a múku na vymazanie a vysypanie plechu Poleva: 100 g horkej čokolády 80 g masla 1 PL bielej cukrárenskej polevy

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept mám z časopisu Dobré jedlo, robievam ho často ,tu je postup prípravy:
1. Vajcia rozklepneme, žĺtky oddelíme od bielkov. Vo väčšej miske vy­miešame žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme olej, um, nastrúhanú citrónovú kôru a polovicu preosiatej múky zmiešanej s kypriacim práškom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a spolu so zvyšnou múkou ho zľahka zapracujeme do cesta.

2. Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej pridáme preosiate kakao a premiešame. Bledé cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy.

3. Višne zmiešame s 50 g krupicového cukru. Rovnomerne ich rozložíme na cesto vo forme. Posypeme orechmi zmiešanými s ďalšími 50 g krupicového cukru a zalejeme tmavým kakaovým cestom.

4. Formu s cestom vložíme do vy- hriatej rúry. Pri teplote 160/140 °C pečieme asi 40 až 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

5. Nad parou rozpustíme polámanú čokoládu s maslom a vymiešame hladkú polevu, ktorou polejeme vychladnutý koláč. Do polotuhej polevy špirálovito nanesieme bielu polevu priamo z vrecúška od stredu až po okraj. Dekorovanie na povrchu polevy vytvoríme tak, že od stredu koláča roztiahneme polevu špicom dreveného špáradla. Postupujeme od stredu až po okraj v primeraných rozostupoch. Necháme stuhnúť. Krájame ostrým nahriatym nožom.

Tu je foto z časopisu,je krajšia ako tá moja, a moja je fotená mobilom :-))